Akciózott a rohinják ellen az indonéz haditengerészet

Akciózott a rohinják ellen az indonéz haditengerészet

MH/MTI
2023. december 29. péntek. 17:00

A fából készült bárkát a Szumátra melletti Weh-sziget közelében lévő vizeken észlelték. Az indonéz hadihajó addig követte a hajót a leendő menedékkérőkkel a fedélzetén, amíg az az indonéz vizeken kívülre nem került – közölte Nugraha Gumilar katonai szóvivő. Azt nem tudni, hogy hányan tartózkodtak a hajón. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adatai szerint november óta több mint 1500 rohinja szállt partra Indonéziában, ahol növekvő ellenségességgel és elutasítással szembesülnek a helyiek részéről.

Szerdán indonéz diákok egy nagy tömege megrohamozta az Aceh tartomány fővárosában található, több száz rohinját befogadó kongresszusi központot, kitoloncolásukat követelve. Az UNCHR azt mondta, hogy mélységesen felkavarta a tömeg támadása egy olyan helyszín ellen, ahol kiszolgáltatott menekültcsaládok kaptak menedéket.

A rohinják évek óta menekülnek Mianmarból, ahol általában dél-ázsiai idegen betolakodóknak tekintik őket, megtagadják tőlük az állampolgárságot és bántalmazzák őket. Általában novembertől áprilisig, amikor a tengerek nyugodtabbak, távoznak Indonézia vagy a szomszédos Malajzia felé. Indonézia, a világ legnagyobb muszlim többségű országa, nem írta alá az ENSZ 1951-es menekültügyi egyezményét, de korábban befogadta a menekülteket. Most azonban felszólította a mianmari hatóságokat, hogy állítsák le a muszlim rohinják elleni erőszakot. Közölte egyben, hogy le fognak sújtani a legutóbbi menekülthullámban részt vevő feltételezett emberkereskedőkre.

Írta a Magyar Hírlap