Tech: Gondoljon rájuk a szilveszteri pezsgőzéskor: vannak, akik képtelenek büfögni, és ez sokkal kellemetlenebb, mint gondolná

Tech: Gondoljon rájuk a szilveszteri pezsgőzéskor: vannak, akik képtelenek büfögni, és ez sokkal kellemetlenebb, mint gondolná

A büfögés bizonyos helyzetekben rendkívül kellemetlen lehet, bármennyire is természetes dolog tud lenni például szénsavas italok fogyasztása után. Vannak azonban, akik képtelenek erre, és ők ezt aligha élik meg áldásként.

A szóban forgó rendellenességet R-CPD-ként (retrograde cricopharyngeus dysfunction) néven tartják nyilván, és rendkívül ritka, magyar megnevezése sincs még. A kutatók most megkérdeztek pár érintettet arról, hogy milyen az életük büfögés nélkül, hogyan befolyásolja mindez a mindennapjaikat.

Az elmondottak alapján pedig valóban nem tűnik leányálomnak: az érintettek egy sor kellemetlen tünetről számoltak be, mint például a konstans puffadás (gázképződés), és állapotuk miatt gyakran érzik magukat kínosan, valamint lehangoltan.

A büfögésnek ugyanis fontos biológiai funkciója van: amikor az étel és/vagy a folyadék a szájból elindul a gyomorba, áthalad a nyelőcső tetején lévő izmon (cricopharyngeus), mely – szükség szerint – nyílik és záródik.

Eközben azonban levegőt és szén-dioxidot is lenyelhetünk, ami a gyomorban és a nyelőcsőben gázok felhalmozódásához vezethet, ami – normál esetben – a jól ismert módon, büfögés formájában távozik.

A R-CPD-ben szenvedők esetében a cricopharyngeus ugyan étkezés során még a megszokott módon nyílik, ám amikor a gázok jönnének vissza, azokat már nem engedi ki – egyszerűen nem tud ellazulni hozzá kellő mértékben.

Mint a Gizmodo írja, bár az első ilyen jelentéseket 1987-re datálják, az állapot csak 2019-ben kapott hivatalos megnevezést és besorolást. Ennek is köszönhető, hogy még nem sok kutatás célkeresztjében szerepel – a Neurogastroenterology & Motility folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Jason Chen ugyanakkor első kézből tapasztalta meg, milyen ezzel az állapottal élni, lévén maga is érintett.

A vizsgálatokba 199, R-CPD-ben szenvedő embert vontak be, akiket egy kapcsolódó Reddit-szálból kértek fel, hogy válaszoljanak pár kérdésre az állapotukkal kapcsolatban. A már említetteken túl olyan kellemetlen tünetekről is beszámoltak a megkérdezettek, mint a mellkasi fájdalom, kellemetlen korgó/bugyogó hangok a mellkasuk és a nyakuk alsó részének környékéről. Sőt, több mint felük arról is beszámolt, hogy képtelen hányni is az állapota miatt.

A megkérdezettek 87 százaléka úgy felelt, a tüneteket napi rendszerességgel tapasztalja, de a felmérésből arra is fény derült, hogy az R-CPD egy veleszületett rendellenesség, és nem az életünk során alakul ki.

Rendkívül kellemetlen állapotról van tehát szó, ami jelentős mértékben rontja az érintettek életminőségét. A Gizmodo cikke szerint ugyanakkor botox-injekciókkal kezelhető a probléma, melyek segítik a cricopharyngeus-izmok ellazulását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG