Újraválasztották Félix Tshisekedit, a Kongói DK elnökét

Újraválasztották Félix Tshisekedit, a Kongói DK elnökét

MH/MTI
2023. december 31. vasárnap. 18:34

Az eredmények szerint Tshisekedi a szavazatok 73,34 százalékát szerezte meg, vagyis az érvényes 18 millió szavazatból több mint 13 milliót tudhat magáénak.

Kadima szerint a választási résztvétel meghaladta a 43 százalékot.

A legfőbb ellenzéki elnökjelöltek egy csoportja utcai tüntetésekre szólította híveit az előzetes eredmények ismertetését követően.

„Határozottan elutasítjuk a csalárd választást… és annak eredményét” – hangoztatták közös közleményben, amelyben egyben új álasztásokat követeltek egy új választási bizottság közreműködése mellett.

„Felszólítjuk híveinket, hogy tömegesen vonuljanak az utcákra a választási csalás bejelentését követően” – tették hozzá az ellenzéki jelöltek.

A kinshasai vezetés már előzőleg elutasította a választás esetleges megismétlését.

A hivatalban lévő államfő, Félix Tshisekedi 18 másik jelölttel versenyzett az elnöki posztért. Tshisekedi utolsó választási beszédében az ingyenes oktatás kiterjesztését ígérte. Az ellenzéki jelöltek a Tshisekedi elnöksége idején hiányolt stabilitás, béke és gazdasági fellendülés ígéretével kampányoltak.

A többi induló közül a legtöbb – 18 százaléknyi – szavazatot Moise Katumbai üzletember kapta, a háborús nemi erőszak áldozatainak kezeléséről ismert Nobel-békedíjas orvos, Denis Mukwege még a voksok 1 százalékát sem szerezte meg.

A választási kampány időszaka különösen feszült volt az országban. Két parlamenti képviselőjelöltet is megöltek december 15-én két különböző merényletben. A választásokkal kapcsolatos erőszakot emberi jogi csoportok és az Európai Unió is elítélte.

Írta a Magyar Hírlap