Volt osztrák külügyminiszter: Putyinnak igaza volt

Volt osztrák külügyminiszter: Putyinnak igaza volt

Kneissl a Flavio von Witzleben újságírónak adott vasárnapi interjújában összegezte az év fejleményeit, megemlítve, hogy Oroszország mind a harctéren az Ukrajna elleni harcban, mind gazdasági téren komoly eredményeket ért el.

„A gazdasági fordulat 2023 júniusában következett be… amikor a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon… Putyin rámutatott, hogy Oroszország a tíz legnagyobb gazdasági hatalom között a 6. helyen áll, de hamarosan megelőzheti Németországot” – idézte fel, megjegyezve, hogy ez két hónappal később történt.

„Ez egy gazdaságpolitikai esemény” – tette hozzá az exminiszter.

Kneissl, aki tavaly költözött Szentpétervárra, hogy az Oroszországi Kulcskérdések Geopolitikai Megfigyelőközpont elnevezésű agytröszt vezetőjeként végzett munkájára összpontosítson, Putyinnak a fórumon tartott plenáris beszédére utalt, amikor az elnök azt mondta, biztos benne, hogy Oroszország megtartja a hatodik helyet a legnagyobb gazdaságok listáján a PPP (vásárlóerő-paritás) szerint.

Akkor azonban azt mondta, hogy „Oroszország még feljebb kerülhet a minősítésben”, hivatkozva az akkor ötödik helyen álló Németországban tapasztalható negatív tendenciákra, többek között az infláció és a munkanélküliség növekedésével párosuló gazdasági visszaesésre vonatkozó előrejelzésekre.

Augusztusban Putyin bejelentette, hogy Oroszország a sok pesszimista előrejelzés ellenére a világ ötödik legnagyobb gazdasága lett. Ugyanebben az időben a Világbank közzétett egy jelentést, amely szerint Oroszország PPP-ben mért GDP-je 2022-ben meghaladta az ötbillió dollárt, és ezzel megelőzte Németországot.

A NATO és Oroszország közötti szembenállással kapcsolatban Kneissl megjegyezte, hogy az év egyik legnagyobb eseménye az ukrán ellentámadás volt, amely június elején kezdődött, de „a katonai értékelések szerint legalábbis egy ponton kudarcot vallott”. Moszkvai tisztviselők szerint Kijev sokat hangoztatott előrenyomulása nem hozott jelentős eredményt, és az ukrán veszteségeket a nyár eleje óta mintegy 160 ezerre becsülik.

Írta a Magyar Hírlap