Csaknem a felével csökkent tavaly az illegális bevándorlókat Angliába szállító csónakok száma

Csaknem a felével csökkent tavaly az illegális bevándorlókat Angliába szállító csónakok száma

MH/MTI
2024. január 2. kedd. 19:54

A londoni belügyminisztérium kedden ismertetett éves összesítése szerint 2023. január 1. és december 28. között a brit határrendészet 602 olyan gumicsónakot észlelt a La Manche-csatornán, amely Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbáló menedékkérőket szállított.

A tárca statisztikája szerint az egy évvel korábbi azonos időszakban 1110 ilyen csónak kísérelte meg az átkelést Angliába a kontinensről.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy december 16. óta egyetlen olyan csónakot sem észleltek, amelynek utasai Nagy-Britanniába próbáltak volna illegálisan bejutni.

A tájékoztatás szerint a brit belügyi hatóságok 2022 októbere és tavaly november között – az egy évvel korábbi 554 után – 707 akciót hajtottak végre a szervezett embercsempész bűnözői csoportok felszámolására.

Ennek során 246 embert vettek őrizetbe embercsempészet gyanújával, és eddig 124 elmarasztaló ítélet született.

A londoni alsóház belügyi bizottságának legutóbbi átfogó helyzetértékelése szerint 2022 egészében 45 755-en keltek át csónakokkal a La Manche-csatornán Angliába.

Az előzetes becslések szerint 2023-ban egyharmadával, 30 ezer alá csökkent a Nagy-Britanniába ilyen módon bejutni próbálók száma.

A brit kormány tervei szerint az illegálisan érkező menedékkérőket Ruandába telepítenék át – erről 2022-ben államközi egyezmény is született a közép-afrikai ország és London között –, ám ezt a tervet jogvédő szervezetek bírósági úton megtámadták, azzal az érvvel, hogy Ruanda nem tekinthető biztonságos áttelepítési célországnak.

A brit legfelsőbb bíróság nemrégiben helyt adott a beterjesztett kifogásoknak, jogszerűtlennek minősítve az illegálisan Nagy-Britanniába érkezők áttelepítését Ruandába.

A végzés indoklása szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont sérti a brit és a nemzetközi jogban egyaránt meglévő emberi jogi protokollokat.

A brit kormány a legfőbb jogi fórum határozata után új megállapodást kötött Ruandával. Az afrikai ország a módosított egyezményben kötelező erővel vállalja, hogy nem toloncolja tovább a Nagy-Britanniából illegális határátlépés miatt áttelepített menedékkérőket.

London emellett külön törvénytervezetet is beterjesztett, amely kimondaná, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország.

Írta a Magyar Hírlap