Erősen apad Kijev lőszerkészlete

Erősen apad Kijev lőszerkészlete

Egyre nehezebben pótolják a fronton elhasznált lőszert az ukránok. Kijev szokás szerint abban bízik, hogy az EU majd a kontinens adófizetőinek milliárdjait elégetve helyette megoldja ezt a problémát is.

Egyre súlyosbodó lőszerhiánnyal küzdenek az ukrán csapatok – írta meg az El Pais című spanyol napilap. Az orgánum egyebek mellett rámutatott, hogy Moszkva az utóbbi időben felpörgette saját fegyvergyártását, s az a jelek szerint felülmúlta Kijev nyugati támogatóinak szállításait. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a minap arról beszélt, gyorsan elfogytak a konfliktus korábbi szakaszában szállított nyugati fegyverek és lőszerek. Egyben sürgette a Nyugatot, hogy gyorsítsa fel a további szállításokról szóló, függőben lévő döntéseket.

Az Egyesült Államok a konfliktus 2022. februári kirobbanása óta már mintegy negyvenötmilliárd dollárt folyósított a kijevi rezsimnek. Azonban Joe Biden elnök legújabb, hatvanegymilliárd dolláros védelmi segélycsomagja hetek óta függőben van a kongresszusban a demokraták és a republikánusok közötti politikai huzavona miatt.

Írta a Magyar Hírlap