Élet+Stílus: Aranyozott hintóval vonult végig Koppenhágán II. Margit királynő

Élet+Stílus: Aranyozott hintóval vonult végig Koppenhágán II. Margit királynő

A királynő pár napja jelentette be, hogy megkoronázásának 52. évfordulóján formálisan átadja a trónt fiának, Frigyesnek. Ez volt utolsó nyilvános uralkodói szereplése.

Január 4-én, az úgynevezett Arany Hintóból integetve köszöntette Koppenhága lakóit II. Margit dán királynő az újévi ünnepségsorozat utolsó felvonásaként. A 19. századi hintót 24 karátos arany borítja, és a hagyomány szerint hat fehér ló húzza huszárok kíséretében. Ezt a hintót jellemzően újévkor használják, amikor az uralkodó a királyi rezidenciát, az Amalienborg palotát elhagyja, és átmegy a Christiansborg palotába.

© EMIL NICOLAI HELMS / RITZAU SCANPIX / AFP

A Christianborg a hivatalos uralkodói események színhelye, egyben a dán parlament székhelye, és a miniszterelnök irodájának, továbbá a dán legfelsőbb bíróságnak is otthont ad. A hét elején a 83 éves királynőnek számos újévi feladata volt, a többi között hivatalosan is köszöntenie kellett a dán kormány tagjait, a parlamenti képviselőket, a katonai vezetőket és a külföldi diplomatákat.

© MADS CLAUS RASMUSSEN / RITZAU SCANPIX / AFP

Ezzel utolsó nyilvános szerepléseinek a végére ért uralkodóként, II. Margit ugyanis nemrég élő adásban jelentette be, hogy lemond a trónról, és január 14-én, megkoronázásának 52. évfordulóján formálisan is átadja a trónt fiának, Frigyesnek.

II. Margit az 55 éves trónörökössel, Frigyes koronaherceggel és az 51 éves, ausztráliai születésű Mária koronahercegnével

© IDA MARIE ODGAARD / RITZAU SCANPIX / AFP

II. Erzsébet brit királynő 2022-es halála után II. Margit lett Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója. Lemondásának egyik oka egészségügyi jellegű, tévébeszédében is hivatkozott rá, hogy 2023 februárjában ugyan sikeres hátműtéten esett át, a beavatkozás elgondolkodtatta, hogy át kéne adni a stafétát a következő nemzedéknek. A Euronews cikke szerint ugyanakkor a lemondás hátterében állhat az is, hogy Margit ezzel kívánja megmenteni fia házasságát, melyet megtépáztak a Frigyes hűtlenségéről szóló pletykák.

HVG