Három évtized után megváltoztatják a Microsoft billentyűzetét az AI miatt

Három évtized után megváltoztatják a Microsoft billentyűzetét az AI miatt

A csütörtökön bejelentett „Copilot gomb” a mesterséges intelligenciába milliárdokat fektető vállalat legújabb erőfeszítését jelenti annak érdekében, hogy a technológiát beépítse termékeibe, egyúttal a cég AI-képes PC-kkel kapcsolatos ambícióit mutatja: ezek a gépek olyan fejlett chipekkel működnek, amelyek képesek a technológia által működtetett nagy nyelvi modellek és alkalmazások futtatására közvetlenül az eszközön, felhőtechnológia igénybe vétele nélkül.

Elemzők szerint az AI PC-k bevezetése fellendítheti a személyi számítógépek piacát a pandémiát követő visszaesés után. A Canalys elemzőcég arra számít, hogy 2025-től felgyorsul az AI-képes PC-k elterjedése. A Copilot példáil az OpenAI GPT-4 nyelvi modelljén alapul, és képes e-maileket írni, prezentációkat létrehozni, meetingeket és hosszú szövegeket összefoglalni.

A gombot néhány új Windows 11-es PC-n már a CES technológiai kiállítás előtt, és a hónap végén Las Vegasban megrendezésre kerülő CES technológiai kiállításon is látni fogja a közönség – közölte a Microsoft. Valamikor idén február után lesz elérhető szélesebb körben, többek között a készülő Microsoft Surface eszközökön is.

Írta a Magyar Hírlap