Tech: Szokott a netről letölteni? Itt a lista, ezeket a letöltős oldalakat zárják be idén

Tech: Szokott a netről letölteni? Itt a lista, ezeket a letöltős oldalakat zárják be idén

Bár havi pár ezer forint fejében legálisan lehet filmeket, sorozatokat nézni, a torrentezés és kalózoldalak továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Úgy tűnik, az idei esztendő a bekeményítések éve lesz, legalábbis ami a kalózoldalakkal szembeszálló amerikai hatóságokat illeti.

Egyfajta macska-egér harc zajlik a kalózoldalak üzemeltetői és a kalózkodás ellen fellépők, elsősorban az MPA (Motion Picture Association) és az ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) között, és jelenleg úgy tűnik, ez utóbbiak állnak jobban.

Az ünnepek alatt elérhetetlenné vált az ahaseries.com streaming webhely, akárcsak az uhuseries.com és az owlserieshd.com oldal – írja a TorrentFreak. Mindhárom domain immár az MPA irányítása alatt áll, amely viszont az ACE internetes portáljára irányítja a látogatókat. Ott egy üzenete fogadja őket a kalózkodásellenes koalíció tagjai nevében. „Nézze meg legálisan” – áll az üzenetben. „Világszerte több mint 140 tartalomszolgáltató/platform kínál legális hozzáférést kedvenc filmjeihez és tévéműsoraihoz a legkülönfélébb eszközökön.”

© Alliance for Creativity and Entertainment)

Emellett megosztották az adatokat azokról a kalózoldalakról és szolgáltatásokról is, amelyeknek 2024-ben véget szeretnének vetni. A terjedelmes lista itt található. Itt nemcsak a megsemmisíteni kívánt oldal vagy szolgáltatás neve látható, hanem az általuk kalózkodó tartalom fő magja, a platform, amelyen ajánlatukat kínálják, a forgalom és a szolgáltató. Azokra a webhelyekre összpontosítanak, amelyeknek valóban magas a havi látogatottsága. Meg akarják mutatni, hogy a kalózkodás napjai meg vannak számlálva.

Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, de az ACE úgy gondolja, hogy a lista közzétételével a felelősök tudják, hogy követik őket. Ma már olyan sok a kalózoldal és szolgáltatás, hogy az ACE célja a figyelmeztetés, és nem az, hogy azokat üldözze, akik időben kilépnek. Ezzel a listával arra számítanak, hogy az elvégzendő munka csökken.

És úgy tűnik, mindez legalább valamilyen szinten működik. A listán szereplő egyik oldal, a CompucaliTV.org menedzserei például üzenetet tettek közzé a weboldalukon, amelyben bejelentik, hogy lehúzzák a rolót. Ugyanazzal érvelnek, mint más, a kalózkodási szolgáltatásokért felelős személyek is mondtak: ennyi év (esetükben ez 13 esztendő) szolgáltatásnyújtás után úgy tűnik, nem éri meg folytatni.

Viszont annak olyanok is, akik úgy vélik, hogy egyes kalózok visszavonulása pillanatnyi, és az egyetlen dolog, amit tenni fognak, az a domain megváltoztatása, hogy később majd visszatérjenek. Egy hónapokkal ezelőtt Japánban közzétett tanulmány kimutatta, hogy azok az oldalak, amelyek megváltoztatták a domaint, hogy elkerüljék a hatóságokat, nagyobb forgalmat tudtak szerezni új címeiken. Egyértelmű, hogy a harc egyhamar nem ér véget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG