Élet+Stílus: Egyelőre nem térnek vissza a színpadra a Nemzeti Színház balesetet szenvedett színészei

Élet+Stílus: Egyelőre nem térnek vissza a színpadra a Nemzeti Színház balesetet szenvedett színészei

A februári műsorból kiderül, hogy továbbra is beugrók helyettesítik Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót.

A Nemzeti Színház igazgatójának szavaiból arra lehetett következtetni, hogy a társulat két, előadás közben súlyos balesetet szenvedett tagja, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó februárban már visszatérhet, a most közzétett friss műsorterv azonban másról árulkodik.

Vidnyánszky Attila karácsony előtt úgy fogalmazott egy interjúban, hogy a két színművész a színház repertoárjának majd felében érintett, „ahhoz, hogy létezzünk, beugrópróbákat kell csinálni: nagyrészt erről szólnak a hétköznapjaink. Az előadásainkat próbáljuk életben tartani, és ez így lesz január végéig”.

A héten publikált februári műsorban azonban több olyan darab is van, amelyeknek fontos szereplője Szász és Horváth, helyettük azonban más játszik majd az előadásokon.

A János vitézben Vas Judit Gigi helyettesíti az Iluskát alakító színésznőt, a Bánk Bánban Martos Hanga, a Woyzeckben Polyák Anita egyetemi hallgató, a Leánder és lensziromban Battai Lili Lujza egyetemi hallgató ugrik be helyette. Horváth Lajos Ottó Az egri csillagokban Dobó Istvánt játszotta, ezt a szerepet most Trill Zsolt viszi – szúrta ki a Blikk.

Sajtóértesülések szerint Szász Júliának a lába és a mellkasa, Horváth Lajos Ottónak pedig a keze sérült meg, amikor november közepén lezuhant a Vidnyánszky rendezte Rómeó és Júlia díszéletéről.

A baleset után az igazgató benyújtotta a lemondását az illetékes miniszternek, Csák Jánosnak, aki ezt nem fogadta el. Miután a színház belső vizsgálata nem talált egyszemélyi felelőst az ügyben, Vidnyánszky visszavonta a lemondását. Elmondása szerint „a  körülmények alakulásának szerencsétlen volta eredményezte a sajnálatos eseményeket”. Azt is kijelentette, hogy „nyilván az igazgató és a rendező felelőssége, hogy minimalizálja a kockázatok lehetőségét, számát, de ezeket teljesen kiiktatni nem lehet, a színészeknek pedig meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni”.

A baleset miatt rendőrségi nyomozás is indult, az még zajlik.

HVG