Fegyir Sandor nagykövet lesz Budapesten, vagy meghalhat a fronton?

Fegyir Sandor nagykövet lesz Budapesten, vagy meghalhat a fronton?

Fegyir Sandor neve Magyarországon 2023. március végén került forgalomba azt követően, hogy a Direkt36 színeiben kavaró Panyi Szabolcsnak Záhonyon túlról valaki megsúgta, ki lesz a magyar–ukrán kapcsolatokban súlyos károkat okozó szenvtelen és hideg Ljubov Nepop nagykövet utóda. Miként a Fegyir Sandor nevet viselő projekt, a kiszivárogtatás is vélhetően az SZBU-hoz, a mindenható ukrán titkosszolgálathoz köthető.

Ukrajnai sajátosság és más országok diplomáciai gyakorlatától idegen módszer, hogy náluk nem jelentették be a tervezett kinevezést, és az ukrán média otthon a magyar sajtóra hivatkozva közölte az értesülést. A simlisség, az összejátszás abban is megmutatkozott, az itthoni ellenzéki hírharsonák napi szinten értetlenkedtek, hogy Novák Katalin köztársasági elnök miért nem adja már meg a hozzájárulást Sandornak az állomáshelye elfoglalásához. Holott a magyar államfő nagyvonalú volt, és lényegében átlagosnak mondható időn belül, 2023 augusztus elején aláírta a határozatot, noha az ukrán politikai elit és személy szerint Volodimir Zelenszkij folyamatosan durva támadásokat intéztek Magyarország ellen. A kép teljességéhez tartozik, hogy Kijevben a korábbi években a leendő magyar misszióvezetőket kiutazásuk előtt ennél jóval hosszabb ideig várakoztatták.

Novák Katalin gesztusa nem várt fejfájást, bonyodalmat okozott a Dnyeper partján, hiszen ott arra számítottak, hogy Fegyir Sandor nem kap működési engedélyt, új ürügyre lelnek, és tovább építhetik Ukrajnában az ellenséges Magyarország képét. A kijevi elnöki hivatal most se lenyelni, se kiköpni nem tudja a jobb sorsa érdemes ungvári egyetemi tanárt, aki az orosz–ukrán háború első napjaitól őrmesteri rangban önkéntesként harcol fronton, és nem tudni, hogy meddig. Pedig a „lövészárok professzoraként” elhíresült excellenciás jelölt belement a játékba.

Hasonlatosan a kárpátaljai lakosok többségéhez, az ő ereiben keveredő ősök vére között annyi másféle – zsidó, olasz, ruszin, szlovák – mellett magyar is van, de az identitása természetesen nem magyar, hanem ahogyan ez eléggé elterjedt arrafelé: kárpátaljai ukrán.

Sandor facebookos bejegyzéseiben, interjúiban azt próbálja bemutatni, elhitetni, mintha sok kárpátaljai magyar tette volna magáévá az ukrán hon védelmének magasztos gondolatát. Ezek a buzgók azonban igen kevesen vannak, és már ők is keresik a módját, hogyan szabadulhatnának meg a mundértól. Megjegyzendő, nincsennek egyedül ezzel, százezernyi echte ukrán regruta szintén fohászkodik, hogy élve ússza meg a harcokat, amíg valamikor majd a rotáció elér hozzá.

A sajátjai katonai parkolópályán tartják a kijelölt nagykövetet, ő azonban tevékeny: igyekszik a kijevi hamis narratívát továbbadni és mesterkélten párhuzamba állítani az 1956-os forradalom szovjet leverését a jelenlegi orosz–ukrán háborúval; meggondolatlan politikai nyilatkozatokat tesz a magyar kormánynak címezve őket; szervezi a Kárpátaljai Sárkányellátó kezdeményezés magyarországi gyűjtéseiből származó drónok, élelmiszerek, ruházat eljuttatását a megyéből bevonultatott katonákhoz, és még folytathatnánk a sort.

Kijevben mindezek ellenére bizalmatlanok Fegyir Sandorral szemben. Más okkal nem magyarázható a távolléte, hiszen lassan már fél éve Budapesten dolgozhatna, a facebookos fotói alapján viszont változatlanul a hadsereg kötelékében van. Így csak óvatosan tehető fel a kérdés: mikor kezdi el a felkészülést a diplomáciai küldetésére, mikor kezdheti el a tájékozódást az ukrán–magyar kapcsolatok részleteiről? Feltéve, persze, ha elkezdheti egyáltalán.

Egy a magyar fővárost Kijevnél biztonságosabbnak tartó jól értesült ukrán üzletember szerint állítólag megingott a bizalom Sandorban, mert túlságosan elfogadó a kárpátaljai magyarok irányában, és nem kellően militáns a Magyarország-ellenes politika képviseletében. Ha ez így van, márpedig a jelekből ez a következtetés vonható le, Kijevben nem a kapcsolatokat javítani szándékozó, sokkal inkább a kerékkötő mentalitású – lásd LN asszony működését – nagykövetre lenne igény a Duna-parti poszton.

Sandor őrmester most tehát a fronton szolgál. Az élete veszélyben van, mert ott bizony lőnek. A háborúban ő is lő, és rá is lőnek. Minden megtörténhet. Fegyir Sandor esetében vajon meddig tarthat még a kijevi elnöki hivatal hidegvérű cinizmusa?

A sok-sok egyéb esetre, ügyre pedig már szót sem érdemes vesztegetni.

A Dnyeper cseppjében zavaros az ukrán valóság…

Írta a Magyar Hírlap