Tech: Orrba-szájba csaltak az Apple ajándékkártyáival, most zsebébe kell nyúlnia a vállalatnak

Tech: Orrba-szájba csaltak az Apple ajándékkártyáival, most zsebébe kell nyúlnia a vállalatnak

Rájár a rúd a cupertinói óriásra: mostanában szinte már többször hallani róla ilyen-olyan perek, megegyezések kapcsán, mint termékeivel kapcsolatban. Legutóbb az ajándékkártya-csalás miatt került reflektorfénybe.

Találóan jegyzi meg a Phone Arena: mintha csak egy fekete macska szaladt volna át az Apple előtt, annyira peches mostanában a techóriás. Itt van mindjárt az okosórás fiaskó, a 25 millió dollárba kerülő Family Sharing funkció, a Google elleni per, amelynek kimenetele komoly hatással lehet rá, de említhetnénk még az oldalbetöltés európai engedélyezését is.

A Reuters írja: az Apple legutóbb abba egyezett bele, hogy bíróságra járás helyett inkább rendezi azt a pert, amelyben azzal vádolják, hogy szándékosan hagyta, hogy a csalók kihasználják ajándékkártyáit és megtartsák maguknak az ellopott pénzt. Az Apple először persze el akarta utasítani a keresetet, azonban a bíró ennek ellenében döntött, így végül a napokban az Apple megegyezett a felperesekkel.

De miről is van szó? Az átverésben résztvevő csalók pánikot keltve arra vették rá az áldozataikat, hogy azok App Store-béli és iTunes-ajándékkártyákat vagy Apple Store-ajándékkártyákat vásároljanak adók, kórházi és közüzemi számlák, óvadék és adósság behajtása érdekében. Az áldozatokat ezután felszólították, hogy osszák meg a kártyák hátoldalán található kódokat, annak ellenére, hogy a kártyákon a következő figyelmeztetés olvasható: „Ne ossza meg kódját olyanokkal, akiket nem ismer.” A panasz szerint az Apple az így ellopott pénzeknek 70 százalékát elhelyezi a csalók bankszámláján, 30 százalékot megtart „jutalékként”, azaz tudatosan dollárra váltja át az ellopott kódokat. A Reuters szerint az áldozatok valószínűleg „több százmillió dollárt” veszítettek a csalás következtében.

A per mindenkire kiterjedt az Egyesült Államokban, aki 2015 és 2020. július 31. között az iTunes vagy az App Store áruházban beváltható ajándékkártyákat vásárolt, kódokat adott át a csalóknak, és nem kapott visszatérítést az Apple-től. A jelenlegi állás szerint a peres felek megállapodtak az anyagi egyezségről a kaliforniai San Jose-i szövetségi bíróságon, és formális egyezséget dolgoznak ki, amelyet majd jóváhagyásra nyújtanak be az ügyben eljáró bírónak.

HVG