Németország kész engedélyezni az Eurofighter típusú repülőgépek eladását Szaúd-Arábiának

Németország kész engedélyezni az Eurofighter típusú repülőgépek eladását Szaúd-Arábiának

MH/MTI
2024. január 8. hétfő. 8:35

A politikus erről izraeli útja során nyilatkozott újságíróknak, kiemelve Rijád konstruktív szerepét a közel-keleti biztonsági válságban a palesztin Hamász szélsőséges szervezet október 7-i, Izrael elleni támadása óta.

Németország befagyasztotta a Rijádnak történő fegyvereladásokat a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamal Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása óta, amelyet az amerikai hírszerzés elsősorban Mohamed bin Szalmán szaúdi koronahercegnek tulajdonított. Berlin a lépéssel megakadályozta a 48 Eurofighter Typhoon típusra vonatkozó nagyszabású megrendelést, amelyet Londonban írtak alá a szaúdi herceg néhány évvel ezelőtti látogatása során.

Az Eurofighter az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és Spanyolország által vezetett program, amelyben a gyártó BAE Systems, az Airbus és a Leonardo repülőgépgyártó és hadiipari vállalat is részt vesz.

Izraelben tett látogatása során Baerbock hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia és Izrael az október 7-i támadást követően „nem mondott le a normalizáció politikájáról”. „Az a tény, hogy Szaúd-Arábia most elfogja a húszik (jemeni lázadók) által Izraelre kilőtt rakétákat, ezt hangsúlyozza, és ezért hálásak vagyunk” – tette hozzá. „Az, hogy a szaúdi légierő ebben az összefüggésben Eurofightereket is használ, nyílt titok” – folytatta a miniszter. „Szaúd-Arábia ezekben a napokban is döntően hozzájárul Izrael biztonságához, és segít megfékezni a regionális tűzvész veszélyét” – tette hozzá.

Németország embargója évek óta irritálja brit és francia partnereit. Ezt az álláspontot, amelyet Angela Merkel korábbi konzervatív kancellár idején fogadtak el, az Olaf Scholz kancellár vezette SPD-Zöldek-Liberálisok koalíciós megállapodásában rögzítették, a Zöldek – Baerbock asszony pártja – különösen határozottan elutasították a vadászgépek eladását, már Szaúd-Arábia jemeni háborúban játszott szerepe miatt is.

Írta a Magyar Hírlap