Olajszennyezés történt az RSD ferencvárosi szakaszán – fotókkal

Olajszennyezés történt az RSD ferencvárosi szakaszán – fotókkal

Az RDHSZ az eseményről haladéktalanul értesítette a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (Kdvvizig) Műszaki Biztonsági Szolgálatának egyik munkatársát, aki azonnali intézkedést ígért, és a helyszínre riasztotta a vízminőség-védelmi ügyeletest.

Néhány perccel később az RDHSZ egyik szabadnapos kollégája is a helyszínre érkezett, és rövid séta után meg is találta a szennyezés forrását.

A Francia-öböl torkolatától körülbelül 500 méterrel feljebb a bal – ferencvárosi – parton, ahol a földút véget ér, valaki nagyobb mennyiségű olajat öntött a földre.

„Tekintettel arra, hogy a helyszín átkutatása közben olajszűrő is előkerült, egyértelmű, hogy illegális vízparti olajcsere történt a nevezett helyszínen” – írta közleményében az RDHSZ.

Időközben megérkezett a Kdvvizig vízminőség-védelmi ügyeletese, aki haladéktalan beavatkozást tett szükségessé. Ezt követően a helyszínre siettek a Kdvvizig Műszaki Biztonsági Szolgálatának munkatársai is, akik bekerítették a szennyezést, meggátolták a további vízbe jutást.

A parton lévő, szabad felszínű olajat felfogták, felitatták. A vízbe jutott kevés olaj nagy részét be tudták fogni. Az olaj legnagyobb része azonban a talajba szivárgott, így azt a talajjal együtt, markológép segítségével távolítják el a helyszínről, és ártalommentes konténerekben elszállítják.

Az RDHSZ megköszönte a bejelentő horgász és szabadnapos kolléga éberségét, aminek köszönhetően sikerült a vízbe kerülő szennyezést minimalizálni. Majd ismételten kérték, hogy aki „nem oda valót” tapasztal a vízterületeken, jelezze a 24 órában hívható halőri ügyeleti telefonszámon, amely a következő: 06-30/675-7304.

Objektum doboz

2021 nyarán valaki több ezer liter fáradt olajat öntött ki, amely az RSD-be jutott Szigetszentmiklósnál, ahol 1800 négyzetméternyi úszólápot tett tönkre. A rendőrségi nyomozás eredményeként egy 59 éves férfit gyanúsítottak meg, de a bíróság elé már nem kerül, az ügyészség megszüntette az eljárást tavaly decemberben.

Írta a Magyar Hírlap