Deutsch Tamás: A Karácsony-féle őrültek házának egyszer és mindenkorra véget kell vetni

Deutsch Tamás: A Karácsony-féle őrültek házának egyszer és mindenkorra véget kell vetni

Egy különleges helyszínen beszélgetünk. Ez az egyetlen olyan választókerülete Budapestnek, ahol fideszes győzelem született 2022-ben. Azt mondta a hallgatóságnak, hogy nem erőt önteni jött beléjük, hanem erőt szeretne meríteni ebből a közösségből. Ezt hogyan gondolta?

– Azok közé a fővárosi fideszes politikusok közé tartozom, akik nem hívei annak a nyavalygásnak, hogy jaj mennyire nehéz fideszes, KDNP-s politikusnak lenni a fővárosban, hogy milyen komoly az ellenszél, hogy a riválisaink együttes támogatottsága a főváros jó néhány helyén nagyobb, mint a mi támogatottságunk… Magam csak mindig a rákosmentei példát szoktam emlegetni. 2022-ben a választások előtt az ellenzéki oldalon nagy mellénnyel úgy gondolták, hogy szinte már meg sem kell tartani a parlamenti választásokat, mert biztos, hogy mind a 18 fővárosi egyéni választókerületben a dollárbaloldal, az ellenzék jelöltjei fognak nyerni. Ehhez képest Gyurcsányék már ezt a céljukat sem tudták teljesíteni. Azért nem, mert Dunai Mónika képviselő asszony, az őt segítő csapat és Horváth Tamás polgármester úr a polgári-nemzeti- és kereszténydemokrata táborral Rákosmentén megmutatta, hogy bizony Budapesten is lehet nyerni. Lehet nyerni parlamenti és lehet nyerni – erre nemcsak Rákosmente példa – önkormányzati választáson is. Az összességében választási vereséget hozó 2019-es fővárosi önkormányzati választáson a 23 fővárosi kerület közül azért tízben csak a mi jelöltjeink nyertek, nem pedig a dollárbaloldaliak. Azt gondolom, hogy ez a kiváló rákosmenti közösség sokat fog hozzátenni azoknak az idei esztendőre kitűzött céloknak az eléréséhez, amelyeket a köszöntő beszédemben öt pontban fogalmaztam meg. Az első, hogy újra meg kell nyerni itt Rákosmentén a polgármester-választást. Másodszor, mind a 14 rákosmenti egyéni körzetben is nyerni kell, 2019-ben „csak” 13-ban sikerült, ezt a kis csorbát ki kell köszörülni. Harmadrészt, hogy a főpolgármester-választáson a polgári, nemzeti, kereszténydemokrata jelöltnek kell újra sikert aratnia, a Karácsony Gergely-féle őrültek házának egyszer és mindenkorra véget kell vetni Budapesten. A negyedik, hogy a fővárosi közgyűlésben a jobboldali többséget meg kell szerezni, mert meg tudjuk szerezni. Végül, de nem utolsósorban ötödikként, hogy az európai parlamenti választáson is a Fidesz–KDNP listája szerepeljen a legjobban. Ez az öt nagy célunk a fővárosban, ehhez tud és fog a rákosmenti közösség is hozzájárulni.

Mitől ilyen optimista, hogy a fővárosi közgyűlés többségét meg tudják szerezni?

– Azért, mert szerintem még a mi táborunkhoz tartozók jó része is beveszi, ahogy a dollármédia félremagyarázza a különböző közvélemény-kutatásokat. Persze tudom jól, nem közvélemény-kutatásokat, hanem választásokat kell nyerni. Csak a választásokig terjedő időszakban mégis a közvélemény-kutatások, a felmérések tudják a legpontosabban megmutatni, főleg a tendenciákat tekintve, hogy mi is a magyar polgárok véleménye. 2010 óta mindig, minden választáson – legyen az parlamenti, önkormányzati vagy európai parlamenti – Budapesten a legnagyobb támogatottsága a Fidesz és a KDNP listájának, jelöltjeinek volt. Az már egy másik kérdés, hogy ez sokszor nem vezetett választási győzelemhez, mert a riválisaink összeálltak, és így együtt – például közös jelöltet vagy közös listát állítva – meg tudtak minket előzni. De a helyzet mégiscsak az, hogy mi állunk a versenyben az első helyen, és ezt az első helyünket kell a célig megtartani. Miközben egy ilyen politikai értékválasztású, stílusú és programú párt, mint amilyen a Fidesz és a KDNP együttműködése más egymilliós lélekszámúnál nagyobb európai nagyvárosban– nagyon kevés kivételtől eltekintve, de ezek tényleg olyan ritka kivételek, mint a fehér holló – nem tud 15-20 százaléknál nagyobb támogatottságot elérni, addig mi azon szomorkodunk, hogy valahol 40 százalék környékén van jelenleg a támogatottságunk. Atya ég! Hát ez bárhol Európában a hozzánk hasonló politikai pártok által elérhető maximális teljesítménynek több mint a duplája. Ez a kiindulópont. Jó jelöltekkel, remek kampánnyal és eredményes mozgósítással innen már egy választási győzelem, akár az 50 százalékot meghaladó teljesítmény sem elérhetetlen. Szóval erre alapozom az optimizmusomat. Világossá kell tennünk, hogy ma a dollárbaloldal pártjai, főpolgármesterestől, Gyurcsányostul, a momentumosoktól, az LMP-seken át az MSZP-sekig semmibe veszik a vidéki polgárokat, és beképzelt belpesti álértelmiségi stílusban lenézik a budapestieket is. Szerintük önmagukhoz, akik überokosak, a Nagykörúton belüli állítólagos értelmiségiek kizárólagos zsenialitásával vannak megáldva, senki nem ér fel, és senki nem is említhető velük egy lapon. Virtigli, a budapestiek százezreit lenéző elitista magatartás. A dollárbaloldaliak ezért nem kedvelik a budapestieket, viszont nagyon szeretik a szavazataikat. Budapest nekik szimplán egy szavazatbank, ahol nagyon zavarók maguk a budapestiek. Az a helyzet, hogy mi, fideszes, kereszténydemokrata politikusok nem vagyunk hajlandók azt a politikai színjátékot eljátszani, hogy a budapestieket jobban szeretjük, mint a nem budapestieket. Mi a budapesti és a nem budapesti választópolgárokat ugyanúgy szeretjük.

Szavaiból azt veszem ki, hogy Karácsony Gergely is legyőzhető, holott ő nagyon népszerűnek tartja magát. Ám annyi rosszat, mint Karácsony tett a budapestieknek, még nem tett főpolgármester.

– Az az igazság, hogy Karácsony Gergely az elmúlt öt esztendőben végig ellógta a főpolgármesterséget. Ő soha nem is akart ilyen földhözragadt dologgal foglalkozni, mint a főpolgármesterség. Karácsony miniszterelnök akar lenni, ez az egyetlen dolog, ami érdekli, és ehhez az ambíciójához kell neki a főpolgármesteri pozíció. Nem a feladat, nem a szolgálat, nem a budapestiekkel való törődés, hanem csakis a pozíció, ami egy lépcsőfok az ő fejében a miniszterelnökséghez. Karácsony egy botcsinálta majdnem-miniszterelnököt játszik. Az a helyzet, hogy Budapestnek, a budapestieknek kellene egy igazi főpolgármester. Aki nem magával, nem a politikai ambícióval, hanem végre a fővárossal, az itt élőkkel foglalkozik. Erre Karácsony alkalmatlan.

Írta a Magyar Hírlap