Ecuador: hírhedt bandavezérek szöktek meg a börtönből

Ecuador: hírhedt bandavezérek szöktek meg a börtönből

Szükségállapotot hirdetett Ecuadorban Daniel Noboa elnök, miután megszökött a börtönből Adolfo Macías Villamar bandavezér, ismertebb nevén „Fito”. A hosszú bűnlajstrommal rendelkező férfi a Los Choneros vezetője, ami a hatóságok szerint a hónapok óta tartó börtönlázadások mögött áll.

Villamar egy guayaquili börtön olyan cellájában volt, amelyet állítólag szigorúan őriztek, ám ennek ellenére vasárnapra mégis sikerült megszöknie. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a hír hallatán hatvan napra rendkívüli állapotot hirdetett a dél-amerikai ország elnöke, többek között elrendelték, hogy éjszaka nem lehet az utcákon tartózkodni.

Kedd estére kiderült, hogy a fegyveres bandák legalább négy rendőrt elraboltak, az ország több nagyvárosában pedig robbanásokról számoltak be. A bűnszervezetek bejelentették: a rendőröket, katonákat és civileket hadizsákmánynak tekintik, Noboa azonban határozottan leszögezte: nem hajlandó tárgyalni a bandákkal.

A BBC híradása szerint kedden egy ecuadori tévécsatornát is elfoglaltak a bűnszervezet tagjai, akik élő adás közben rohamozták meg a TC csatornát Guayaquil városában. A shotgunt kezükben tartó, csuklyás bandatagok a televízió munkatársait a földre parancsolták. Egyelőre nem érkeznek biztos információk a helyszínről, az ecuadori rendőrség azonban az X-en azt írta, hogy a személyzetet evakuálták a stúdióból. Riobamba városában kedd hajnalban a jelentések szerint negyven fegyenc tudott elmenekülni a börtönből, köztük egy másik ismert bandavezér.

Írta a Magyar Hírlap