Pestiek a béka segge alatt

Pestiek a béka segge alatt

2024. január 9. kedd. 6:8

Ismert bel-pesti körökben az az általános nézet, hogy az okos, tájékozott ember csak fővárosi lehet, a vidékiek buták és tájékozatlanok. Műveletlen tahók. Ez a tételezés leginkább a parlamenti vagy önkormányzati választások idején bukkan elő újra és újra. Azzal az aprósággal most ne vesződjünk, hogy az efféle pökhendi kinyilatkoztatásokat megfogalmazók többsége maga is vidékről származott fel Budapestre. Újabb probléma ütötte fel ezzel a mondattal a fejét: mi az, hogy fel? És mi az, hogy lent, mert hiszen Neszmély például a fővárostól északra van. Tovább is szaporíthatjuk a bel-pesti buborékból kihalászható szembeállításokat, ők leutaznak vidékre, az ottaniak meg fel. Az vitathatatlan, hogy a fent, tértanilag, magasabban van, mint a lent. Miután ezt jól megmondtuk, úgy érezhetjük magunkat, mint egy végtelenül felvilágosult, budapesti illető.

A legbudapestibb közülük ez az amúgy Nyírtassról indult, derék főpolgármester, Karácsony Gergely. Már negyedik éve sopánkodja tele a világot azzal, hogy a kormány az önkormányzatok, jelesül az ellenzéki színekben pompázó települések kivéreztetésén dolgozik. Mostanában például egy közlekedési ellentét korbácsolta fel a kedélyeket. Karácsonyék nem hajlandók többet fizetni a nem fővárosi tömegközlekedési eszközök használatáért, mint négy évvel ezelőtt. Ebben szerintük nincs inflációkövetés és svájci indexálás. Amikor más jellegű gazdaságpolitikai siránkozásba fognak, ott újra és újra előjön: Magyarország élhetetlen, hatalmas az infláció, szegénység van, meg egyébként is, ebben a diktatúrában nem lehet még csak szabadon sem lélegezni. Arról már kevesebb szó esik az ismert bel-pesti körökben, hogy például amikor Karácsony átvette Tarlós Istvántól a tisztséget, több mint kétszázmilliárd forint tartalék volt a kasszában. Ezt néhány év alatt sikerült úgy eltapsolni, hogy az évek óta növekvő iparűzési adók további milliárdjaival együtt eltűnt. Most Budapest ötvenmilliárd forintos deficittel áll előttünk. Mint ahogy azt a levegőt macskakörmökkel gyakran telekarcolgató Karácsony Gergely mondta a tévében: a főváros költségvetése a béka segge alatt van, hogy pestiesen szóljak, tette még hozzá. Nem a pestiessel van nekünk itt bajunk, hanem azzal az egyre nagyobb hazugsághálóval, ami Budapestet fojtogatja.

Sok minden történt egyébként ebbe a béka segge alatti beltenyészetben. Ha leesett a hó és összeomlott a közlekedés, a jópofa pesties válasz erre egy Andrássy úti szelfi volt. Ha meg kiáradt a Duna, már mozgó felvételekkel hasította a vizet csónakjával Karácsony Gergely és helyettese, Tüttő Kata, és diadalmas mosolyokkal adták tudtára mindenkinek, bejárták az árvíz sújtotta területeket. Csak éppen a Római partra nem jutottak el, ahol a fertőző iszap eltakarításában sem voltak hajlandók segíteni. Itt sem maradhatott el a jópofizás, aki az ártérben építkezik, számoljon azzal, hogy azért árvízkor a víz az úr – közölte Karácsony. Egyébként meg örüljön annak, hogy Budapest legszebb részén él. És morfondírozzon erősen – tesszük hozzá –, mit fog akkor csinálni, ha egy tiltott területen fuldokló embert lát. Nem segít neki, hagyja meghalni, és azt mondja, hogy azért a víz az úr?

Itt vagyunk a zimankós januárban, ránk zúdultak a mínuszok. Akár felvilágosult fővárosi illetők, akár vidéki, fogatlan taplók vagyunk, azon töprengünk, vajon befagy-e Karácsony Gergely és a béka segge. Azért vajon kik lesznek a felelősök?

A szerző író

Írta a Magyar Hírlap