Ukrajna 50 ezer női katonai egyenruhát vásárolt

Ukrajna 50 ezer női katonai egyenruhát vásárolt

A javasolt módosítások közfelháborodást váltottak ki, egyesek “alkotmányellenesnek” nevezték őket, és elsősorban a behívók megkerülése elleni fellépést célozzák. Bár azt mondták, hogy a törvénymódosítások nem irányozzák elő a nők besorozását, korábban már voltak ilyen javaslatok Kijevben.

MI MINISZTÉRIUM ELSŐ ALKALOMMAL 50 EZER GARNITÚRA NŐI EGYENRUHÁT, 100 EZER ELEKTROMOS FŰTŐTESTET ÉS 15 EZER AKTÍV FEJHALLGATÓT VÁSÁROLT” – ÍRTA RUSZTEM UMEROV VÉDELMI MINISZTER EGY HÉTFŐI FACEBOOK-BEJEGYZÉSBEN.

A múlt hónapban Inna Szovszun ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy a kormánynak fontolóra kellene vennie a nők besorozását, ha szükségesnek ítéli. A terv végrehajtásához szükséges előkészületek között javasolta a nők egyenruhával való ellátását. Tavaly októberben léptek hatályba az orvosi diplomával rendelkező nők katonai nyilvántartásba vételére vonatkozó követelmények. Az érintett kategóriába sorolt nőket már nem engedik ki az országból.

A védelmi minisztérium szerint már több mint 60 000 nő szolgál az ukrán hadseregben, ami az ország fegyveres erőinek mintegy 7%-át teszi ki.

Kijevnek nehézséget okoz, hogy elegendő férfit mozgósítson a frontvonalra. Zelenszkij elnök a múlt hónapban újságíróknak azt mondta, hogy 450-500 ezer új katonára van szükség, de ennek elérése “kényes kérdés”. Mindez egy tavalyi nagyszabású ukrán ellentámadás után történt, amelyet a fegyveres erők főnöke, Valerij Zaluzsnij tábornok kudarcként ismert el. Ukrajna több kudarcot is elszenvedett a nyugati támogatások megszerzésében: a washingtoni republikánusok blokkoltak egy 61 milliárd dolláros katonai csomagot, Magyarország pedig megvétózott egy 50 milliárd eurós uniós pénzügyi megállapodást.

Írta a Magyar Hírlap