Világ: 34 éves és nyíltan meleg az új francia miniszterelnök, Gabriel Attal

Világ: 34 éves és nyíltan meleg az új francia miniszterelnök, Gabriel Attal

A korábbi miniszterelnök hétfőn mondott le.

Emmanuel Macron francia elnök a 34 éves Gabriel Attal oktatási minisztert nevezte ki miniszterelnöknek. Felmérések szerint ő legnépszerűbb francia politikus, aki ráadásul a modern francia történelem legfiatalabb miniszterelnöke.

Az új miniszterelnök számos tisztséget betöltött korábban a francia kormányban: volt már például kormányszóvivő, államháztartási miniszter és oktatásügyi miniszter is.

Egyik alapítója volt a 2016-ban alakult, Emmanuel Macron vezette Renaissance pártnak.

Attal lesz a Hôtel Matignon első lakója, aki nyíltan meleg, élettársi kapcsolatban él Stéphane Sejourné EP-képviselővel – írja a BBC.

Emmanuel Macron egy X-en közzétett posztban is megerősítette, hogy számít Attal energiáira és elkötelezettségére a kormány újjáépítésekor.

Az eddigi francia miniszterelnök, Élisabeth Borne hétfőn adta be felmondását. Egy ideje már ment a találgatás, hogy a francia államfő mikor váltja le a tavalyi év intézkedései után igencsak meggyengült kormányát. A nyugdíjreformja elleni tömegtüntetések, a városi zavargások és a bevándorlási törvény (azóta kiküszöbölt) kudarca után a magas szintű cserék elkerülhetetlennek látszottak.

Borne egyébként a második női miniszterelnök volt Franciaország történetében, a François Mitterrand elnöksége alatt a posztot betöltő Edith Cresson után.

HVG