Világ: Fehér Ház: Töretlen a bizalom a kórházba kerülését eltitkoló védelmi miniszter iránt

Világ: Fehér Ház: Töretlen a bizalom a kórházba kerülését eltitkoló védelmi miniszter iránt

Lloyd Austin egyelőre kórházi ágyából gyakorolja vezetői jogköreit.

Joe Biden elnök változatlan bizalmát élvezi védelmi minisztere, Lloyd Austin, annak ellenére, hogy múlt heti intenzív kórházi ápolásáról napokig nem értesült a Fehér Ház – közölte az elnöki hivatal.

John Kirby, nemzetbiztonsági szóvivő újságírók előtt elmondta, hogy a miniszter már teljes mértékben gyakorolja vezetői jogköreit, és a „közeli jövőben” visszatérhet a Pentagonba. A miniszter menesztésére vonatkozó felvetésre kijelentette: az elnök értékeli, hogy minisztere felelősséget vállalt az információ visszatartásáért, valamint elismeri a munkát, amit Lloyd Austin végez, azt a módot, ahogy az elmúlt csaknem három évben több válsághelyzetet kezelt. Az eset következményeire vonatkozó kérdésre John Kirby azt felelte, hogy „próbálnak tanulni a tapasztalatból”, áttekintik az eljárásrendet, és amennyiben szükséges, változtatnak.

Karinne Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy Lloyd Austin továbbra is az elnök „teljes bizalmát” élvezi, aki azt kívánja, hogy minisztere mielőbb felépülve visszatérjen a Pentagonba.

Lloyd Austinról az amerikai közvélemény pénteken este a védelmi minisztérium szóvivőjének bejelentéséből tudta meg, hogy hétfő óta kórházban ápolják, és napokon keresztül intenzív ellátásban részesült, miután egy tervezett műtéti beavatkozás során komplikáció lépett fel. Pat Ryder szóvivő hétfőn ezt azzal egészítette ki, hogy a miniszter már „jó állapotban” van, de egyelőre nem hagyja el a Walter Reed katonai kórházat. Ugyancsak a Pentagon hétfői közléséből derült ki, hogy Austin már december 22-én kórházi kezelésre szorult.

A Fehér Ház korábbi közlése szerint az elnök is csak csütörtökön tudta meg, hogy az amerikai hadsereg kormányzati vezetője napokon keresztül nem volt képes ellátni a feladatát. A Pentagon eljárása, Lloyd Austin kórházi kezelésének eltitkolása szembemegy az általánosan bevett gyakorlattal az amerikai elnökre és a vezető tisztségviselőkre vonatkozóan.

A 70 éves Lloyd Austin 41 év katonai szolgálat után, tábornoki ranggal 2016-ban vonult nyugállományba, és 2021. januárja óta a Biden-adminisztrációban a védelmi miniszteri feladatokat látja el. Helyzete azért kényes, mert közvetlenül Biden alatt helyezkedik el az amerikai hadsereg parancsnoki láncának csúcsán, és feladatai megkövetelik, hogy akár egy pillanat alatt rendelkezésre álljon bármilyen nemzetbiztonsági válsághelyzetben. Ez magában foglalja azt is, hogy mindig készen kell állnia arra, hogy egy nukleáris támadás esetén biztonságos kommunikációt folytasson más tisztviselőkkel.

(Nyitóképünkön Joe Biden és Lloyd Austin látható 2023 szeptemberében. Fotó: AFP / Saul Loeb)

HVG