Az emberiség fontos mérföldköveit mind átélte a 190 éves teknős

Az emberiség fontos mérföldköveit mind átélte a 190 éves teknős

A teknős 1832 körül kelt ki a tojásából. Jonathan nevet viselő állat a londoni British Museum feljegyzései szerint 1882-ben érkezett meg Szent Ilona szigetére, körülbelül 50 éves korában. 1882 és 1886 között készült róla egy fénykép, melyen teljesen kifejlett állapotában volt látható, ezért a szakértők is megerősítették, hogy Jonathan akár 190 évnél is idősebb lehet.

A Guinness-rekordok könyve szerint az idős óriásteknős már régóta tartotta a legidősebb élő szárazföldi állat Guinness-rekordját, tavaly azonban hivatalosan is ő lett a valaha feljegyzett legidősebb teknős.

Objektum doboz

Állatorvosa elmondása alapján a teknős korához képest jó állapotban van, és rengeteg energiája van. Kora miatt látását és szaglását azonban elvesztette, így kézből etetik, hallása viszont kiváló, és jól reagál az állatorvos hangjára.

Jonathan születése óta a világ mérhetetlenül megváltozott, a teknős pedig jelentős mérföldköveket élt meg eddig.

1838-ban elkészült az első fotó egy személyről, az első telefonhívást pedig nem sokkal később, 1876-ban bonyolították le. 1878-ban találták fel az izzólámpát, 1887-ben pedig elkezdték építeni a világ legmagasabb vasépítményét, az Eiffel-tornyot.

1903-ban a Wright fivérek az észak-karolinai Kitty Hawkban Flyer 1 nevű kétfedelű gépükkel végrehajtották az első kormányozott motoros repülést, 1969-ben pedig az Apollo–11 űrhajósai leszálltak a Holdra. A két világháborúról és az internet érkezéséről nem is beszélve.

Ennek ellenére Jonathan világa keveset változott csaknem két évszázad alatt – fő érdeklődési köre továbbra is az alvás és az evés – olvasható az Euronews cikkében.

Jonathan hosszú élettartama a szárazföldön páratlan, vízben azonban élnek olyan állatok, melyek kora jóval meghaladja a 190 évet.

Például a grönlandi cápák becsült maximális élettartama 272 év.

Írta a Magyar Hírlap