Elözönlötték Franciaországot a hajléktalanok

Elözönlötték Franciaországot a hajléktalanok

Franciaországban egyre több a hajléktalan, köztük rengeteg a nő, a gyermek és a külföldi. Az Abbé Pierre Alapítvány 2023-as jelentése szerint körülbelül 330 ezer hajléktalan él az országban: vannak köztük olyanok, akik az utcán élnek, másik részük pedig különböző hajléktalanszállókon, menedékkérőknek felállított befogadóközpontokban húzzák meg magukat – írja a Magyar Nemzet.

Mint az egyesület kiemelte, ez a szám csak becslés, hiszen a legfrissebb nyilvános statisztikai adatok 2012-ből származnak. Nathalie Latour, egy hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezet igazgatója arra mutatott rá, hogy a hajléktalanok körében növekszik a külföldiek aránya is. Vannak menedékkérők, menekültek és elutasított menedékkérők is – fogalmazott.

2023 szeptemberében Emmanuel Macron francia elnök arról számolt be, hogy a szállókon élők csaknem hatvan százaléka olyan nő és férfi, akik a menedékkérelmük elbírására várnak, vagy illegálisan tartózkodnak az országban. Nathalie Latour szerint a szállók a kudarcot vallott közpolitika bizonyítványai. Kiemelte: többek közt a migrációs politika, a lakhatási politika, illetve a börtönből való szabadulások áll a tendencia hátterében.

A francia közvélemény egyetért abban a kérdésben, hogy túl sok a nem európai bevándorló az országban. Egy közvélemény-kutatás alapján a megkérdezett 25–34 évesek 57 százaléka gondolja így, míg az 50–64 éves korosztályban ez a szám már 72 százalék.

Írta a Magyar Hírlap