Tech: Bemutatták a WC-ülőkét, amellyel beszélgetni lehet, és számos hasznos funkcióval is rendelkezik

Tech: Bemutatták a WC-ülőkét, amellyel beszélgetni lehet, és számos hasznos funkcióval is rendelkezik

Nemcsak okos, hanem higiénikus is a Kohler új WC-bidéje, amely a gyártó szerint a jól megszokott, meglévő csészékre is rászerelhető. Hangban is lehet utasítani az egyes funkciók működtetésére – merthogy olyanok is vannak neki, funkciói.

„Ennek mégis mi értelme?” – hangzik el a kérdés időnként egy-egy technológiai fejlesztés kapcsán, és lássuk be, egyes esetekben van benne némi ráció.

Az okos/intelligens funkciókat ma már tényleg szinte mindenbe beépítik a gyártók; az alapvetések mellett már van okoshűtő, okossütő és sok más is – például okos WC. De létezik már okos vécécsésze is, bár egy ilyen eszköz nagyjából 10 ezer dolláros (körülbelül 3,4 millió forintos) ára nem mondható olcsónak.

Érthető, ha valaki nem szeretne a vécén lehúzni egy ekkora összeget, de számukra is van egy jó hír: elég lehet az ülőkét (bidét) lecserélni egy okosra. A Kohler nevű gyártó már be is mutatott egy ilyen terméket, a PureWash E930 pedig több tekintetben is okossá teszi azt a helyet, ahová a király is gyalog jár.

A termék Amazon Alexa- és Google Home-támogatással rendelkezik, ami már előre is vetíti a képességeit: digitális asszisztens segítségével, beszéddel lehet működésre bírni a bidé egyes funkcióit, például az UV-alapú tisztítást, vagy a vízalapú „törlés” funkciót. Meleglevegős szárítás is van – részletezi a The Verge.

Emellett több kényelmi funkció is van az ülőkébe építve, például fűthető, sőt: a már említett vízsugár hőmérséklete és erőssége is szabályozható. Az előre beállított programok között van kíméletesebb is, például gyerekeknek.

Az okosfunkciók kétségtelen előnye, hogy a hangalapú vezérlésnek hála gyakorlatilag tényleg semmihez nem kell hozzáérni. Egy ilyen, a higiénia szempontjából kulcsfontosságú területen nagy előny, bár a hagyományos megoldások kedvelői távirányítót is használhatnak a bidéhez. Van mobilapp is.

Ne ijedjen meg, ha megszólal a vécé

Kérdés, megéri-e majd valakinek hárommilliót fizetnie egy okosnak mondott, zenélő, beszélő vécéért. A berendezés csúcstechnológiát vonultat fel, gyártója szerint élménnyé teszi a diszkrét perceket.

A felokosított ülőke az okoscsésze számos funkcióját hozza el, és nem kell hozzá teljesen kicserélni az egész WC-t. Azonban még így sem lesz olcsó, a 2150 dolláros ára körülbelül 744 ezer forintot takar – ez egy ülőkéért még mindig elég magas összeg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG