Tech: Sosem láttak még ilyet a csillagászok: nagyon furcsán viselkedik egy égitest a Földtől 47 fényévnyire

Tech: Sosem láttak még ilyet a csillagászok: nagyon furcsán viselkedik egy égitest a Földtől 47 fényévnyire

Metánkibocsátást és „sarki fényt” figyelt meg a James Webb űrteleszkóp egy Naprendszeren kívüli égitestnél. A NASA szerint ez az első eset, hogy sikerült egy ilyen objektumot találni.

Váratlanul sarki fény jellegű fényt figyelt meg a James Webb űrteleszkóp egy barna törpecsillagnál – közölte a NASA. A W1935 kódjelű égitest 47 fényévre van a Földtől. Az ilyen típusú égitestek tulajdonsága, hogy tömegük nagyobb, mint a Jupiteré, méretüket tekintve azonban kisebbek, mint egy csillag.

A jelentés szerint a James Webb infravörös kamerái metánkibocsátást mutattak ki a W1935 légkörében, ami a sarkköri tevékenység által okozott légköri melegedést jelzi.

A metánkibocsátás egy elterjedt légköri jelenség, amelyet Naprendszerünk bizonyos bolygóin, például a Jupiteren és a Szaturnuszon is megfigyelhető. A jelenség szorosan összefügg a felső légkör felmelegedésével, amit a sarki fény előfordulásának tudnak be.

© NASA / ESA / CSA / L. Hustak (STScI)

A Nap által kibocsátott töltött részecskékből álló napszél kölcsönhatásba lép az ezeket az óriásbolygókat körülvevő mágneses mezőkkel, ez pedig a sarki fény megjelenéséhez vezet. Ugyanakkor a két említett bolygó a holdjai segítségével is képes ilyen jelenséget produkálni.

A W1935 azonban speciális helyzetben van, ugyanis nemhogy holdja, de még központi csillaga sincs – jegyzi meg az Interesting Engineering.

Jackie Faherty, az Amerikai Természettudományi Múzeum csillagásza szerint arra elve számítottak, hogy metánt találnak majd a légkörben, arra viszont nem, hogy az égitesten épp metánkibocsátás zajlik.

© NASA / ESA / CSA / L. Hustak (STScI)

Hogy megértsék, pontosan mi történik, számítógépes szimulációt végeztek. A W1935 esetében arra jutottak, hogy a hőmérséklet-inverzió lehet a felelős a jelenségért. Ez azt jelenti, hogy a felszíntől a légkör felső részei felé haladva a hőmérséklet nem csökken, hanem nő. Ilyesmi a Szaturnuszon és a Jupiteren is megfigyelhető.

Ben Burningham, az Amerikai Csillagászati Társaság 243. ülésén bemutatott tanulmány társszerzője szerint egy olyan égitest esetében ilyet látni, aminek nincs külső hőforrása, egészen van dolog. A kutatók hangsúlyozták, hogy a W1935 sztratoszférájának felmelegedéséért felelős okokat egyelőre nem találták meg.

Ettől függetlenül így is komoly siker, hogy metánkibocsátásra bukkant a James Webb, ugyanis ez az első, Naprendszeren kívül égitest, amelynél ezt sikerült rögzíteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG