Világ: A Trump szerint Covid-fertőzést gyógyító szerről kiderült, hogy több mint 10 százalékkal növelte a betegeknél a halál esélyét

Világ: A Trump szerint Covid-fertőzést gyógyító szerről kiderült, hogy több mint 10 százalékkal növelte a betegeknél a halál esélyét

Közel 17 ezren haltak meg hat különböző országban azok közül, akiket megfertőzött a vírus, majd hidroxiklorokint szedtek rá.

11 százalékkal növelték a halálozási esélyüket azok, akik hittek Donald Trumpnak a pandémia idején, és hidroxiklorokinnel próbálták kúrálni a Covidjukat – derül ki egy új, a Guardian által szemlézett tanulmányból.

A volt elnök ugyanis kijelentette, hogy ez az egyébként malária ellen használatos szer gyógyítja a koronavírus-fertőzést is. A tanulmány szerzőinek becslése szerint a hidroxiklorokint szedő fertőzöttek közül mintegy 17 ezren haltak meg hat országban együttvéve.

A szert azért írták fel egyes orvosok a járvány elején, mert ettől remélték, hogy lassíthatja a vírus terjedését, bár erre sem akkor nem volt semmiféle tudományos bizonyítékuk, sem azóta nem készült tanulmány, ami igazolná az akkori eljárásukat.

Donald Trump 2020 márciusában kezdte csodaszerként hirdetni a hidroxiklorokint, amikor síkra szállt a lezárások ellen, amik szerinte romba fogják dönteni az amerikai gazdaságot. A volt elnök bejelentését követően akkorát ugrott a kereslet a gyógyszer iránt, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala kénytelen volt figyelmeztetést kiadni, hogy a hidroxiklorokin egyfelől szívritmus-zavart és más keringésügyi problémákat is okozhat, másfelől pedig csak malária, lupus és reuma kezelésére alkalmazható biztonsággal.

Trump persze nem hagyta magát, és amikor az első tanulmányok elkezdtek megjelenni arról, hogy a hidroxiklorokin teljesen hatástalan a Coviddal szemben, azokat a politikus a személye elleni támadásként kommunikálta. „Olyan embereknek adták, akik már majdnem meghaltak” – jelentette ki egy ponton, amikor a Fehér Ház meg épp azt kommunikálta, hogy Trump preventív jelleggel szed hidroxiklorokint.

Trump végül így is elkapta a betegséget, majd villámgyorsan kórházba szállították, ahol egy olyan új antitest-koktéllal kezelték eredményesen, ami az átlagember számára hozzáférhetetlen volt.

HVG