A Kinzsalt is bevetve mértek kombinált csapást az orosz erők ukrán hadiipari létesítményekre

A Kinzsalt is bevetve mértek kombinált csapást az orosz erők ukrán hadiipari létesítményekre

A célpontok között voltak az ukrán harckocsik és tüzérség számára 155 mm-es, 152 mm-es és 125 mm-es lövedékeket gyártó létesítmények, valamint drónműhelyek és lőporgyárak is – közölte a minisztérium a Telegramon közzétett közleményében.

MINDEN CÉLPONTOT SIKERESEN ELTALÁLTAK, ÉS A CSAPÁS CÉLJÁT ELÉRTÉK – TETTÉK HOZZÁ.

A védelmi minisztérium nem közölte a célpontok pontos számát, azok helyét és a felhasznált lövedékek számát.

Az ukrán média azt állította, hogy az orosz erők mintegy 40 rakétát lőttek ki. Károkról számoltak be Dnyepropetrovszk (ukránul Dnyipro) városban és az északi Szumi régióban, ugyanakkor azt állították, hogy a lövedékek fele nem érte el célját.

Az ukrán légierő azt állította, hogy a 40 rakétából nyolcat lelőtt. A kijevi hadsereg azt is közölte, hogy mintegy 20 olyan lövedék volt, amelyet technikailag nem lőttek le, mégis állítólag nem érte el célját az aktív elektronikai hadviselés műveletei miatt. Az ukrán média arról számolt be, hogy az orosz csapások hét különböző régióban értek célpontokat. Ukrajna valamennyi tartományában légvédelmi riadót rendeltek el – tették hozzá a jelentések.

Moszkva többször is kijelentette, hogy erői csak katonai célpontokat vagy kapcsolódó infrastruktúrát támadnak.

A támadásra alig néhány nappal azután került sor, hogy az ukrán erők csapást mértek az oroszországi Belgorod városára, ahol három ember megsebesült.

A Belgorodi terület az ukrajnai Harkovi területtel határos, és hónapok óta szórványosan a kijevi tüzérség ágyúzása alatt áll. Ukrajna december 30. óta szinte folyamatosan nagy hatótávolságú rakétatámadásokat hajtott végre, amikor is a kazettás robbanófejjel ellátott rakéták csapást mértek egy karácsonyi vásárra Belgorod központjában – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A december 30-i csapások legalább 25 civil, köztük öt gyermek életét követelték, a helyi hatóságok szerint több mint 100-an megsebesültek. Moszkva elítélte az újévet ünneplő civilek elleni terrortámadást.

Oroszország a belgorodi mészárlásra válaszul többször is csapást mért ukrán hadiipari komplexumok telephelyeire, rakéta- és lőszerraktárakra, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei által Kijevbe küldött felszerelések raktáraira.

Írta a Magyar Hírlap