Egy alkalmazás chatbotja gyorsan és jelentősen csökkenti a fülzúgás hatását

Egy alkalmazás chatbotja gyorsan és jelentősen csökkenti a fülzúgás hatását

A kutatók most azonban megállapították, hogy egy okostelefonos alkalmazásnak a fülzúgást legyengítő hatása néhány hét alatt jelentős javulást ér el.

A kísérlet egy MindEar nevű alkalmazás használatát vizsgálta, amelynek célja, hogy megváltoztassa a személy gondolkodásmódját a fülzúgásról, hogy az kevésbé legyen észrevehető.

A kutatók 30 fülzúgásban szenvedő felnőttet toboroztak, és két csoportra osztották őket; az egyik csoport a MindEar chatbotján, a Tinniboton keresztül kapott kognitív viselkedésterápiát (CBT-t), míg a másik csoport a Tinnibottal végzett CBT mellett négy 30 perces online tanácsadáshoz is hozzáférhetett. A beavatkozás 8 hétig tartott, de a résztvevőket további 2 hónapig követték nyomon.

A tanulmány megállapította, hogy mindkét csoportban a résztvevők fülzúgással kapcsolatos szorongása idővel jelentősen csökkent. „A mi kísérletünkben a chatbotunk felhasználóinak kétharmada 16 hét után javulást tapasztalt. Ez mindössze 8 hétre rövidült, amikor a páciensek emellett egy online pszichológushoz is hozzáférhettek” – mondta a vezető szerző és a MindEar társalapítója, Fabrice Bardy a közleményben.

A fülzúgás, amelyről úgy gondolják, hogy világszerte több mint 740 millió felnőttet érint, néha magától is elmúlik. Azok számára azonban, akiknél megmarad, a kellemetlen zúgás miatt megváltozik az életük. A fülzúgásban szenvedő emberek hallásuk, koncentrációjuk és hangulatuk jelentős változását tapasztalhatják, néha a szorongásig és a depresszióig elmenően.

Bár a fülzúgásra nincs gyógymód, vannak kezelési stratégiák. „Az egyik leggyakoribb tévhit a fülzúgással kapcsolatban az, hogy semmit sem lehet tenni ellene; hogy csak együtt kell élni vele. Ez egyszerűen nem igaz. A fülzúgás vizsgálatában jártas szakemberek professzionális segítsége csökkentheti a betegek által tapasztalt hanghoz kapcsolódó félelmet és szorongást” – mondta Bardy.

A probléma az ilyen segítséghez való hozzáféréssel van, amint azt a tanulmány társszerzője, Suzanne Purdy pszichológus professzor kifejtette. „A kognitív viselkedésterápia köztudottan segít a fülzúgásban szenvedőknek, de ehhez képzett pszichológusra van szükség. Ez drága, és gyakran nehéz hozzájutni”.

Ez az, ahol a MindEar és a Tinnibot remélhetőleg beilleszkedik, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik azt mutatják, hogy a CBT internetalapú alkalmazása hozzáférhetőbb és rendkívül hatékony eszközt jelenthet a fülzúgás kezelésében.

Nem ez az első kísérlet a technológia felhasználására a fülzúgás kezelésére. Még 2022-ben a tudósok kipróbáltak egy hangterápiát alkalmazó alkalmazást.

Írta a Magyar Hírlap