Élet+Stílus: Tanártüntetés volt a Belügyminisztériumnál, Rétvári Bence szerint a tüntetők „leleplezték magukat”

Élet+Stílus: Tanártüntetés volt a Belügyminisztériumnál, Rétvári Bence szerint a tüntetők „leleplezték magukat”

Tanárok, diákok és civil szervezetek tüntettek Pintér Sándor kartonszobrával együtt, mert szerintük a kormány „szórakozik” a béremelésekkel. Az államtitkár szerint most kiderült, hogy nem is a béremelésért tüntetnek.

Jogaikat követelő tanárok

Egyre erősödik a tanárok, diákok, szülők tiltakozása, miután az oktatási kormányzat drasztikus lépésekkel próbálja megtörni a jogaikért kiálló pedagógusok ellenállását. Az iskolai akciók összérnek, a mozgalom már az ország mind több részére kiterjed. Kövesse cikksorozatunkban a friss híreket, riportokat, interjúkat, elemzéseket.

Demonstrációt tartott több szervezet szombaton Budapesten, Budapesten, a Belügyminisztérium épülete előtt. A demonstrációt az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Fridays For Future Magyarország, a Hang, az ADOM Diákmozgalom, az Országos Közös Akarat és a Civil Bázis szervezte.

Az állami média szerint „néhány tucatnyian” vettek részt a tüntetésen, a 24.hu helyszíni beszámolója azonban „néhány száz” résztvevőt említ.

A tüntetésen az Egységes Diákfrontot képviselő Perlaki-Borsos Noel azt mondta: a kormány máris igyekszik kihátrálni a tanárok felé tett vállalásaiból. Szerinte nem igaz, hogy „brüsszeli papírcetliken múlna” a béremelés fedezete, ilyenekre nem lehet hivatkozni, miként emberek megélhetésével sem lehet szórakozni.

A PDSZ országos választmányának tagja, Pál Alexandra azt mondta: a „félelmet nem ismerő” tiltakozások miatt ígért a kormány a pedagógusoknak 32,2 százalékos béremelést, azonban szerinte nincs garancia az ígéretek betartására, ezért

nem szabad hagyni, hogy szemfényvesztés legyen a béremelésből,

amelynek egyébként a mértékével sem elégedett a szakszervezet. Pál Alexandra szerint nem csak a tanári fizetéseken kell változtatni, az oktatás ugyancsak radikális átalakításokra szorul, a szervezők ezért a tiltakozó akciók folytatását ígérik.

© MTI/Koszticsák Szilárd

A 24.hu beszámolója szerint a demonstrálók azért fogalmaznak úgy, hogy a kormány „szórakozik” a fizetésemeléssel, mert a béremeléséről szóló rendeletben nincs szó a szakképzésben oktatókról, így nem tudni, hogy az érintettek mennyiben részesülnek az emelésből. Beszámolnak arról is, a tüntetésen „részt vett” Pintér Sándor kartonkivágata is. A demonstrálók azt mondták, a rendőrség nem engedte, hogy ledöntsék és megdobálják a figurát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a hideg időjárásra tekintettel meleg teát osztottak a tiltakozóknak, akik többször is Pintér Sándor távozását követelték. Az MTI értesülése szerint a rendőrség 200 liter teát készített az eseményre.

A tüntetéssel egyszerre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte:

szombaton végképp leleplezték magukat a pedagógustüntetések szervezői,

mert szerinte valójában nem a béremelésért, hanem politikai okokból szerveznek demonstrációkat és sztrájkokat. Rétvári véleményét azzal indokolta, hogy a béremelésről szóló jogszabályok megjelenése után is folytatták a béremelésért indított tüntetés sorozatot. „Nekik nem a tanárok és óvónők fontosak, hanem a kormány elleni tiltakozás” – közölte.

HVG