Buddha az ókori Egyiptomban

Buddha az ókori Egyiptomban

A kicsit több mint hatvan centi magas márvány Buddha-szobrot egy római kori templom előudvarában találták Berenike ókori kikötőjében. Buddha egy lótuszvirág mellett áll, feje mögött dicsfény.

Az, hogy a szobrot a templomban prominens helyre helyezték annak egy példája, hogy akkoriban Egyiptomot vallási pluralizmus jellemezte.

A márvány valószínűleg Törökországból származik, de a szobrot helyben, valószínűleg a sok, Berenikében üzletelő indiai kereskedő egyike faragta..

A templomban a régészek találtak egy a római császár, Philip the Arab (körülbelül Kr.u. 244–249) idejéből való szanszkrit felírást, két, az indiai Satavahanas dinasztia indiai királyságából származó két 2. századi érmét, és az 1–4. századból származó sok görög felírást. Bár a szobrot nem lehet pontosan datálni, a kutatók úgy vélik, hogy valószínűleg a helyén lehetett a római periódus elejétől.

Bár a buddhizmus biztosan nem volt natív Egyiptomban, lévén, hogy a Gangesz-folyó körüli Indiából származik a Kr. e. 5. századból, az Egyiptomot és Indiát összekapcsoló fontos kereskedelmi hálózat lehetővé tette az eszmék folyamatos áramlását a kereskedelmi árukkal együtt.

Egyiptom volt a fő kapcsolódás a Római Birodalom és India között és Berenike volt a fő kikötő.

Onnan az Indiából jövő árukat tevekaravánnal keresztül vitték a sivatagon a Nílus-folyóhoz és aztán elszállították a birodalom többi részébe. Indiából importáltak például borsot, textileket, és elefántcsontot.

Írta a Magyar Hírlap