Itthon: Novák Katalinnál járt Orbán Viktor: „Volt miről beszélgetnünk”

Itthon: Novák Katalinnál járt Orbán Viktor: „Volt miről beszélgetnünk”

A két politikus egy tea mellett beszélte át, milyen feladatok várnak rájuk idén.

„Évindító megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel” – írta Novák Katalin köztársasági elnök abban a Facebook-bejegyzésben, amelyben arról számolt be, hogy hétfőn hivatalában, a Sándor-palotában kereste fel Orbán Viktor miniszterelnök.

Az államfő azt írta, volt miről beszélgetniük, ugyanis „idén 25 éves a NATO- és 20 éves az EU-tagságunk, ráadásul Magyarország az unió soros elnöke is lesz”.

Hozzátette, „az ország nemzetközi megítélése szempontjából meghatározó év elé nézünk, amelynek már a kezdete is erős: a szlovák és a vietnámi miniszterelnök is Magyarországra látogat, holnap pedig Davosba utazom, ahol az Európai Bizottság elnökével találkozom, és a Világgazdasági Fórumon is felszólalok”. Ennél több azonban nem derült ki a posztból.

A bejegyzéshez csatolt fotó tanúsága szerint a találkozó jó hangulatban telt, a politikusok derűsen tekintenek egymásra egy kanna tea társaságában.

Ahogy a hvg.hu beszámolt róla és Novák Katalin is utalt rá a posztjában, kedden Budapestre látogat Robert Fico szlovák miniszterelnök. Arról, hogy milyen hasonlóságok, illetve különbségek vannak Orbán és Fico között, illetve mi okozta kapcsolatukban a fordulatot, itt írtunk bővebben:

Azonban a kormánytagok közül nem mindenki elégedett a köztársasági elnök munkájával, Lázár János építési és közlekedési miniszter legalábbis decemberben azt mondta, „gyávaság” és „régi kommunista reflexek” is állhatnak amögött, hogy Novák Katalin nem írta alá az úgynevezett kastélytörvényt, hanem az Alkotmánybíróságnak küldte azt. Az ügyről az alábbi véleménycikkünkben bővebben is olvashat:

Para-Kovács Imre: Játék a kastéllyal

Érti vajon a kommunistázó Lázár János, hogy amikor Novák Katalin az Alkotmánybírósághoz továbbítja a kastélytörvényt, akkor azt Orbán Viktor engedélyével teszi? – kérdezi szerzőnk. Vélemény.

HVG