Tech: 39%-kal csökken a rák miatti halál kockázata: egy új kutatás állítja, nem az igazán fontos, hány órát alszik az ember

Tech: 39%-kal csökken a rák miatti halál kockázata: egy új kutatás állítja, nem az igazán fontos, hány órát alszik az ember

Az alvás következetessége, avagy az, hogy szinte ugyanakkor fekszünk le és kelünk fel minden nap, még annál is fontosabb lehet a halálozás kockázatának viszonylatában, hogy mennyit alszunk – mutat rá egy vizsgálat.

Közkeletű vélekedés, hogy az alvásban rendkívül fontos az időtartam – a legtöbbször azt halljuk, hogy függően az életkortól, de napi 7–9 óra közötti alvásmennyiségre van szükségünk, és ez alapvetően tényleg fontos is az egészségünk szempontjából.

A nem megfelelő alvás ugyanis növeli a halál kockázatát – például, bár meglepő lehet, de nemcsak a túl kevés, de a túl sok alvás is.

Most egy, a Sleep folyóiratban publikált tanulmány kuszálja össze még inkább a dolgokat: azt állítják ugyanis, hogy az alvás szabályszerűsége/rendszeressége még fontosabb lehet, mint az alvás időtartama. Jobban előre jelezheti a halálozási kockázatot és különböző betegségeket is, így a következetesség – hogy mikor fekszünk le, és kelünk fel – rendkívüli jelentőséggel bírhat, még a megfelelő alváshosszhoz mérten is.

A kapcsolódó vizsgálatokat a Harvard Egyetem és az ausztrál Monash Egyetem kutatói végezték el: egy speciális, az alvást értékelő mérőszámot, az SRI-t (Sleep Regularity Index) számították ki egy 60 ezer ember alvási és egészségi adatai nyomán.

Mint kiderült, a legkevésbé rendszeres alvási szokásokkal rendelkező személyekhez képest azoknál, akiknél már szabályszerű volt mindez, 20-40 százalékkal volt alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata.

A rák okozta halál kockázata 16–39, míg a kardiometabolikus okokból bekövetkező halálozásé 22–57 százalékkal csökkent a következetes időpontban lefekvő és felkelő embereknél.

A legjobb SRI-pontszámokkal rendelkező személyek a vizsgálat időtartama alatt minden esetben egy egyórás időintervallumon belül aludtak el és ébredtek fel: ez azt takarja, hogy este 10 és 11 óra között hunyták le a szemüket, és reggel 7 és 8 között keltek fel.

Most akkor jól alszunk vagy nem? 716 millió éjszaka adatait nézték át, íme az eredmény

Egyre többen tudnak róla: kiegyensúlyozott alvás nélkül nincs egészséges élet. Az alvás iránti növekvő érdeklődés kirajzolódik a Samsung Health egészségügyi alkalmazásban megfigyelt legújabb trendekből is: az elmúlt két évben 182 százalékkal nőtt azon felhasználók száma, akik egy éven keresztül legalább heti egyszeri rendszerességgel aktívan nyomon követték alvásukat.

Viszonyításképp, a legrosszabb értékekkel rendelkező emberek esetében már egy háromórás ablak volt a fekvéshez (10 és 1 óra között) és a keléshez (7 és 10 óra között) is, ami lényegesen rendszertelenebb – összegzi a megállapításokat a Real Simple.

Mindezek tükrében, a jobb egészség érdekében érdemes lehet következetes és eközben tartható alvási szokásokat kialakítani, ez ugyanis legalább olyan fontos, mint hogy elérjük a javasolt minimális alvási időtartamot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG