Ujjlenyomat azonosítás mesterséges intelligenciával

Ujjlenyomat azonosítás mesterséges intelligenciával

Azonban a Columbia Egyetem híre szerint úgy tűnik, sikerül mesterséges intelligencia segítségével megoldani e problémát. A kutatásról a Science Advances folyóiratban számoltak be.

A kutatók egy 60 ezer ujjlenyomatot tartalmazó adatbázis alapján tanították be az MI-t. Párokban olvasták be az ujjlenyomatokat, egyes esetekben azonos személy két különböző ujját, máskor eltérő személyekét. Egy idő elteltével az MI lassanként képessé vált arra, hogy megmondja, ha a két ujjnyom ugyanannak a személynek a két ujjáról származott, illetve eldöntse, hogy idegenektől.

Egy ujjnyompár esetében a pontossága 77 százalék volt, ha több párt vizsgálhatott meg, akkor ez felment 88 százalékra, ezzel az aránnyal a jelenleginél mintegy tízszer hatékonyabbá téve ezzel az azonosítást.

Az eredmények azonban igencsak meglepőek! Egészen eddig úgy tudták az igazságügyi szakértők, hogy nem lehet egy személy különböző ujjainak lenyomatát összehasonlítani, összefüggésbe hozni.

Mi lehet akkor az MI sikerének a titka?

Miután az ismert módszerek szerint nem lehet ezeket az összefüggéseket megtalálni, a kutatók azt elemezték, hogy az MI miféle lépésekben végezte a saját elemzéseit. A részletes vizsgálatokból feltárult, hogy más jellemzőket talált, mint amit a szakértők használnak az ujjlenyomatok összehasonlításában.

Az ujjnyomot alkotó kis görbe vonalkák végződéseit és elágazásait vizsgálják, ha a hagyományos módszerrel elemzik az ujjlenyomatot. Az MI viszont ezekre rá se hederített. Helyettük azt mérte meg, hogy az ujjnyom közepén az egyes vonalkák kanyarulatai milyen szögeket zárnak be, milyen irányokat vesznek fel. Ha nagyobb adatbázissal tanítják az MI-t, akkor még sokkal pontosabbá válik majd a munkája.

A kutatás eredménye egyéb szempontból is izgalmas. Sokan úgy hiszik, az MI nem képes önálló felfedezésekre, csupán átdolgozza a már meglévő tudást. Azzal, hogy kiderült, egy egyszerű MI egy eddig általunk nem ismert összefüggést önállóan észrevett, ezt teljességgel megcáfolta. Mindezt úgy, hogy a kutatást egy olyan egyetemi hallgató vezette, akinek semmiféle előzetes igazságügyi szakértői ismerete nem volt, mégis képes volt egy, a szakembereken sok évtizede kifogó problémát megoldani.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap