Szűcs Szabina, Szabó Petra, Harcos Zoé, valamint Buza Rómeó is kiválóan kezdett a Bocskai emlékversenyen!

Szűcs Szabina, Szabó Petra, Harcos Zoé, valamint Buza Rómeó is kiválóan kezdett a Bocskai emlékversenyen!

A 68. Bocskai István nemzetközi emlékverseny húsz mérkőzéssel vette kezdetét Debrecenben, ahol több magyar is biztatóan mozgott. Szép sikert könyvelhetett el a visszatérő Szűcs Szabina, Szabó Petra, Harcos Zoé, valamint Buza Rómeó is.

A Bocskai emlékverseny első napján került sor a hivatalos megnyitóünnepségre is, amelyen az induló országok bemutatása volt az egyik fénypont. Kazahsztán, Mongólia, Lengyelország és Ukrajna is erős csapattal képviselteti magát a versenyen, amely a selejtezőkkel vette kezdetét a Hajdúság szívében.

A nap mérkőzése:

Isaac Oroyovwe a felnőtt magyar bajnokságon ezüstéremmel zárt, és az idén már a 30.

életévébe lépő ökölvívó nagyon rutinosnak számított első ellenfeléhez, Buza Rómeóhoz

képest. Oroyovwe bízott az ütőerejében, de 19 éves riválisa rendre megkontrázta a kísérleteit és többet ütött az első menetben. Oroyovwe jobb horgai jól működtek a második menetben, de Rómeó a mérkőzés második felében frissebbnek tűnt, jobban mozgott lábon.

A mérkőzés végeredménye 4:1 lett Buza Rómeó javára, aki alaposan letette a névjegyét a felnőttek között ezzel a sikerrel.

A nap meglepetései:

A svájci Ana-Marija Milisic még csupán 50 mérkőzéssel rendelkezik, de már három éve tagja

a felnőtt válogatottnak. A svájci hölgy nem kapott könnyű ellenfelet elsőre, a mongol Nomin- Erdene Tugsjargal a 2022-es Ázsia-bajnokságon 19 esztendősen ezüstérmes volt. Milisic a vártnál sokkal jobban bokszolt, dinamikusabban, mint a mongol és távolról szépen dolgozott mind a három menetben, így meglepetésre búcsúztatta ázsiai riválisát.

Harcos Zoé 2022-ben szerepelt a Bornemissza emlékversenyen és egyéb ifjúsági eseményeken, de a felnőttek között még nem számít rutinosnak. A 70 kilóról egészen a könnyűsúlyig (60kg) fogyasztott vissza, és nagyon bátran bokszolt egy rutinos riválissal, a magyar bajnok, valamint Európa Játékok-negyeddöntős Budai Vivien ellen. Harcos nevéhez méltóan bokszolt az első versenynapon, és nagy meglepetésre megosztott pontozással

legyőzte Budait.

A nap rövid összefoglalója:

Szűcs Szabina műtét után tért vissza a ringbe, sokat kellett kihagynia, de az elmúlt hetekben már teljesértékű munkát tudott végezni, és ez egyértelműen látszódott a Bocskai első versenynapján is. A sokszoros magyar bajnok Szabina a decemberi Ob-n győztes Dobos Rebeka ellen mutatta meg, hogy erőben sokat fejlődött, így mindhárom menetet, ezzel együtt pedig a mérkőzést is megnyerte.

Szabó Petra idén még mindig csak 22 esztendős lesz és szerepelhet majd az U22-es Európa-bajnokságon is. A fiatal tehetség a horvát Dea Bolanca ellen lépett ringbe, aki hazájában már évek óta felnőtt válogatott és szerepelt nagy világeseményeken is. Petra nem ijedt meg az ellenféltől, és minden lehetőséget megragadott, hogy tiszta ütésekkel állítsa meg a horvát lányt. Szabó taktikailag is jobbnak bizonyult és végül 4:1-es pontozással nyerte meg az első mérkőzését Debrecenben.

Akilov Pylyp a tavalyi világbajnokságon a legjobb nyolcig jutott immáron magyar színekben.

A középsúlyba (75kg) visszatérő Akilov nem kapott elsőre könnyű ellenfelet, a kazah Diasz Molzsigitov a 2021-es ifjúsági világbajnokságon bronzérmet szerzett és dinamikusan kezdte az összecsapást. Akilov azonban szép lassan átvette az irányítást, nagyobbakat ütött és a kazah vérzett is már a harmadik menetben, így győzelméhez nem férhetett semmilyen kétség sem.

A nap nyilatkozata:

„Kicsit nehezebben rázódtam bele, de nagyon jól éreztem magam a ringben. Sikerült végrehajtanom az utasításokat, amelyeket Balzsay Karesz kért tőlem. Az önbizalmamon még javítani kell, de ez a győzelem holnapra adott egy löketet. Úgy gondolom, hogy első mérkőzésnek megfelelő volt, innen csak feljebb van.-” nyilatkozta az első mérkőzés után Szabó Petra.

Hajrá magyar ökölvívás!

Magyar Ökölvívó Szakszövetség