Tech: Feltalálták az „elektronikus talajt”, és ez nagyszerűbb hír, mint elsőre gondolná

Tech: Feltalálták az „elektronikus talajt”, és ez nagyszerűbb hír, mint elsőre gondolná

Svéd kutatók alacsony feszültségű elektromos árammal stimulálták az árpapalántákat 15 napig, az eredmény pedig igen biztató.

A svéd Linköping Egyetem kutatói olyan bioelektronikus talajt fejlesztettek ki, amely felgyorsíthatja a hidropóniás rendszerekben nevelt növények növekedését. Az Engadget szerint miután az eSoilt integrálták a rendszerbe azt találták, hogy a talajon keresztül a növénynek küldött elektromos jelek átlagosan 50 százalékkal gyorsították fel a növények növekedését.

A hidropónia nem más, mint a növénytermesztés azon módja, amely nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. A talajt például perlit, kavics vagy kőzetgyapot helyettesíti, amelyet a tápoldat könnyen átjárhat, vagy ha a talaj szilárdságának biztosítására nincs szükség, akkor a termesztés közvetlenül a tápoldatban is lehetséges.

A svéd kutatók által kifejlesztett eSoil szerves anyagokból áll, amelyeket PEDOT nevű vezetőképes polimerrel kevernek össze. Ez az anyag például az OLED kijelzőkben is megtalálható. Eleni Stavrinidou, a kutatás vezetője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a talaj vezetőképessége szükséges a növényi gyökerek stimulálásához.

© Linköping University / Thor Balkhed

A PNAS-ban megjelent publikációban ismertetett kutatásban 15 napon át csupán 0,5 V-os feszültséget használtak.

Stavrinidou szerint a növények a nitrogént hatékonyabban dolgozzák fel a stimulációnak köszönhetően. Ez azért is fontos, mert ez a növények növekedéséhez szükséges legfontosabb tápanyag.

Míg a hidropónikus rendszereket elsősorban leveles zöldséges termesztéséhez használják, az eSoil lehetőséget adhat arra is, hogy más növények termesztését is megpróbálják így. Ez főként azokon a területeken lehet majd nagy segítség, ahol nem kedvezőek a feltételek a hagyományos növénytermesztéshez. A kutatók kiemelték:

a módszer a műtrágyák használatát is minimálisra szoríthatja vissza.

Szakértő: aggasztóan romlik a magyarországi termőföldek állapota

A klímaviszonyokon túl az intenzív mezőgazdasági termelés hatására is rohamos tempóban romlik a hazai termőföldek állapota. Magyarország mező- és erdőgazdasági területeinek mintegy ötven százaléka van kitéve a talajromlás veszélyének, ezért kiemelten fontos, hogy fenntartható termelési módokkal, felelős talajműveléssel és természetes, jó minőségű talajjavító készítményekkel tegyünk az egészséges talajéletért – hívta fel a figyelmet Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője az Agrárszektor Konferencián.

Mielőtt a technológiát a nagy gazdaságok is bevezetnék, további vizsgálatokat kell elvégezni – hangsúlyozza Stavrindiou. A kutatók a jövőben azt viszgálják, miként hathat a stimuláció a teljes növekedési ciklusra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG