Itthon: Balesetveszélyre hivatkozva zárják be a reformátusok a Bíró utcai óvodát, a szülők jogi útra terelhetik az ügyet

Itthon: Balesetveszélyre hivatkozva zárják be a reformátusok a Bíró utcai óvodát, a szülők jogi útra terelhetik az ügyet

Átfogó renoválásnak veti alá a református egyház a Bíró utcai óvoda-bölcsőde épületét, ezért szeptembertől egy tanévre bezárja azt. Az óvodásoknak kínál alternatívát, a bölcsődéseknek nem. A szülők, ha kell, jogi úton követelnek tisztességes bánásmódot.

Balesetveszélyes volt az ingatlan, amikor átvették, de amiről nincs tudomásuk, azért nem felelnek – hangzott el szerda délután a budai, XII. kerületi Bíró utcai óvoda-bölcsődében tartott szülői értekezleten a fenntartó, a Dunamelléki Református Egyházközség képviselőjétől. Rögtön hozzátette: életveszély természetesen nincs, hiszen akkor azonnal be kellene zárniuk az intézményt. Így viszont csak szeptembertől csukják azt be 9-10 hónapra, hogy átfogó felújítást végezzenek benne. Ez olyan nagymértékű – a szerkezetet és a gépészetet is érintő – lesz, hogy az épületben semmiképp sem maradhatnak benn a gyerekek. Az egyház több mint két éve lett az intézmény fenntartója. Most azt állítják: a 2021-es átvételkor nem vették észre, hogy oly nagyfokú az állagromlás, ami kizárja a szakaszos, emeletről, emeletre haladó felújítást, vagyis, hogy az épületet részlegesen a munkálatok alatt is használhassák.

Az átvétel óta egyébként 25 millió forintnyi állami támogatás segítségével részleges újítgatást már végeztek, például a játszóudvaron, de akkor még nem volt szó arról, hogy balesetveszélyt észleltek volna.  A szülők és a dolgozók azonban nem is ezt, hanem azt sérelmezik a leginkább, hogy egyik pillanatról a másikra a teljes bizonytalanságba taszították őket. Az óvodásoknak legalább felajánlották, hogy átveszi őket társóvodájuk, a II. kerületi Csopaki utcai Gyökössy Endre Református Óvoda. A nevelőiket azonban nem: a dolgozókat az átalakítás ürügyén szélnek eresztik, igaz, fővárosi református óvodákban ajánlanak fel nekik munkát, ha kérik. A bölcsődéseknek ugyanakkor semmilyen segítséget sem nyújtanak, őket az önkormányzatra bízzák, hogy találjon nekik helyet valamelyik kerületi intézményben. Bölcsődéből a Hegyvidéken sincs elég, de a fenntartó szerint mindössze nyolc olyan kisgyerek jár hozzájuk, aki szeptembertől is még bölcsődés lesz.

A szülőknek mindez vajmi kevés. Akad köztük olyan, aki épp most nyújtott be kérelmet, hogy a gyermeke még egy évet az óvodában maradhasson, mert nem érett még az iskolára, vajon hogyan érinti majd, hogy kimozdítják a megszokott helyéről? Mások azt vetették fel, hogy a Bíró utcai intézményben családias közösségek alakultak ki a gyermekek, a nevelők és a szülők között, amit most szétvernek.

„Egy egyházi fenntartótól azt várnánk el, hogy emberséges megoldást találjon. Egyáltalán, találjon megoldást a problémára, amit maga okozott, mert ez nem az. Ha nem is mondják ki, valójában nem ideiglenes, hanem végleges ez a bezárás, hisz senki, semmilyen garanciát nem vállal arra, hogy ki és mit kap a felújítás után” – fakadt ki egy apuka, akit a többiek megtapsoltak.

A fenntartó bejelentette, hogy 2025 szeptemberében kinyitja az addigra átépített Bíró utcai óvodát, ám arra már nem tett ígéretet, hogy a régi gyerekeket és a nevelőiket is visszaveszi. Mint ahogyan arról sem nyilatkozott, tervez-e változtatásokat a feltételeken, például a jelenlegi, havi 50-55 ezer forintos havi térítési díjak mértékén.

A felháborodott szülők szerint a Dunamelléki Református Egyházközség nem teregeti ki nyíltan a kártyáit, ezért követelték például, hogy megtekinthessék az épület állapotáról – állítólagos veszélyességéről – készített szakértői véleményt. Szerintük a történések mögött valamiféle üzleti érdek húzódhat meg. A milliárdos értékű, parkos kerttel bíró – valóban nem korszerű, ám a külső szemlélő számára kívül-belül jó állapotú és szépen karbantartott – villaépületet ugyanis 2022 őszén ingyenes vagyonjuttatásként kapta meg az egyházkerület az államtól. Azzal a feltétellel azonban, hogy azt 15 évig nem adhatja el, és köteles a köznevelési funkciót fenntartani benne (az óvoda ide tartozik, a bölcsőde azonban a jogszabályok szerint nem köznevelés, hanem szociális ellátás). Azóta a korábbi, jelképes térítési díjat megemelték, másrészt az újonnan belépő családoktól lelkészi ajánlást és a református nevelési elvek elfogadását kérték, ami sokaknál válóok volt. Az elmúlt két évben folyamatosan esett a létszám.

A szülők követelik, hogy a református egyház egy az egyben helyezze át az óvodát és a bölcsődét valamely közeli ingatlanába. (Az elmúlt időszakban az állam tucatjával adott át a református egyháznak ingyenesen hasonlóan értékes – zömmel budai – ingatlanokat, jellemzően azzal a céllal, hogy azokban oktatási, hitéleti, kulturális vagy szociális tevékenységet folytasson, vagy legalább „segítse elő” azokat.) Ha pedig erre az egyház nem talál módot, tartsa fenn a Bíró utcai intézményt a jelen állapotában addig, amíg a megcsappant gyermeklétszám „kifut” – hangoztatják. Ahogyan a rosszízű szülői értekezlet után elmondták, összefognak, s ha kell, jogi útra terelik az ügyet.

Az értekezleten részt vett Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője, aki a hvg.hu-nak elmondta: a szülők által követelt információk nyilvánosságra hozataláért és az emberséges megoldás megtalálásáért felkeresi Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházközség püspökét (volt emberi erőforrás minisztert) és tárgyal Pokorni Zoltánnal, a kerület polgármesterével is.

Az értekezletet egy óra múltán – azzal az indokkal, hogy az tájékoztatás és nem fórum – berekesztő fenntartó bejelentette, hogy a szülők 15 napon belül észrevételt vagy javaslatot tehetnek a történtekre. A honlapjára kitett közleményben leszögezte azt is, hogy elkötelezett „az intézmény küldetése, a keresztény szellemiségű nevelés” mellett, s az óvodát megújult környezetben újra kinyitja, mert azt sem eladni, sem más, üzleti célra hasznosítani nem akarja.

Ez nem zárja ki, hogy – akárcsak a patinás villaépület – a fenntartó személye és az óvoda jellege is átalakuljon.

A nyitóképen a Bíró utcai Óvoda és Bölcsőde bejárata / Fotó: Fazekas István

* * *
Személyi hitel, ha rövid időn belül pénzre van szükség

Előfordul, hogy hirtelen nagyobb összegre van szükségünk – pl. lakásfelújítás, autóvásárlás –, ebben a helyzetben a személyi kölcsön lehet az ideális megoldás, ugyanis akár egy héten belül a számlánkon lehet a szükséges összeg. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával pár perc alatt kiválasztható a legkedvezőbb hitelajánlat.

HVG