Az orvosok és az iskolai dolgozók figyelmetlensége okozta a hétéves kisfiú halálát

Az orvosok és az iskolai dolgozók figyelmetlensége okozta a hétéves kisfiú halálát

Lezárult a vizsgálat annak a hétéves gyermeknek az ügyében, aki még 2021. december 17-én hunyt el a saját otthonukban szívelégtelenségben, miután hónapok óta alig evett valamit. A bíróság most kimondta: az orvosok és az iskola dolgozói hibáztak, ez vezetett a kisfiú halálához. Az autista, brit Alfie Anthony Nichollsnál a figyelmeztető jelek ellenére nem ismerték fel sem az orvosai, sem a tanárai, hogy étkezési zavarral küzd, és volt olyan nap, amikor egy-két falat kekszen és vízen kívül nem evett mást. Az édesanyja volt az egyetlen, aki időben észrevette, hogy a kisfia folyamatosan fogy, és alig eszik valamit, azonban amikor a vizsgálatokra hordta a gyermekét, azt mondták neki az orvosok, hogy ne aggódjon, ugyanis az autista gyerekeknél ez gyakori. A covididőszak miatt pedig az iskolában sem mérlegelték soha, és nem igazán figyeltek oda rá a pedagógusok, hogy eszik-e rendesen.

Objektum doboz

A gyermek gyászoló édesanyja, a 31 éves Lucy Morrison idáig küzdött azért, hogy fény derüljön az igazságra. Mára a vizsgálat megállapította, hogy a kisfia halálát az ARFID nevű táplálkozási zavar (elkerülő korlátozó táplálékbeviteli zavar) okozta. A bíróságon a halottkém elárulta: az orvosok hibáztak, amikor nem ismerték fel a betegség jeleit. A kórház nyilvánosan is bocsánatot kért az édesanyától, amiért elszalasztották a segítségnyújtást Alfie-nál – számolt be róla a The Sun.

Bírálat érte az iskoláját is, ahol a covididőszakban az intézmény orvosa nem foglalkozott a gyermekkel és azzal, hogy táplálkozik-e rendesen, pedig 2021. november 16. és december 14. között 2,4 kilót fogyott a fiúcska, amely a testsúlyának a 10 százaléka volt ekkoriban. További szomorú tény, hogy amikor a kiérkező mentősök megpróbálták újraéleszteni Alfie-t, akkor három bordája is eltört, ugyanis a tápanyaghiánytól elsorvadt a gyermek csontvelője.

Az édesanya a tragédia óta nyilvánosan próbálja meg felhívni az emberek figyelmét a táplálkozási zavarok okozta, életveszélyes helyzetekre – tette hozzá lap.

Írta a Magyar Hírlap