BrandChannel: Kalkulátorok a zsebben: így spórolhatunk magunknak időt, pénzt és energiát

BrandChannel: Kalkulátorok a zsebben: így spórolhatunk magunknak időt, pénzt és energiát

Az okostelefonoknak köszönhetően ma már az életünk szinte minden területét optimalizálhatjuk. Összeállításunkban körüljárjuk, hogy milyen lehetőségekből válogathatunk.

Ha van egy okostelefonunk, akkor néhány érintésre vagyunk csak attól, hogy megtudjunk, kiszámoljunk vagy megtervezzünk olyan dolgokat, amelyek korábban jóval több utánajárást igényeltek, vagy amelyekre magunktól talán nem is gondolnánk. Lássuk, az életünk mely területén segíthet a modern technológia!

Munkahelyi hatékonyság

A hatékony munkavégzés titka a jól megtervezett napi munkarend. Ebben sokat segít, ha a teendőinket egy úgynevezett „to do” applikáció segítségével tartjuk számon. A legjobb ilyen alkalmazásokat szinkronizálhatjuk az otthoni és a munkahelyi naptárunkkal, illetve akár a családtagjainkéval is, így mindenki mindig pontosan tudhatja például, hogy mikor érünk rá elintézni a bevásárlást vagy elvinni az autót a gumishoz. Az egyes teendőket fontosság szempontjából is rangsorolhatjuk, de olyan applikáció is akad, amelyben ezt egy mesterséges intelligencia végzi el helyettünk.

Pénzügyek

Kevés dolog okozhat annyi stresszt, mint a rendezetlen pénzügyek. Az idegeink megnyúlása mellett ráadásul akár extra kiadásokkal is nehezíthetjük a saját életünket, ha nem tartjuk nyilván az elköltött forintokat (esetleg eurókat vagy dollárokat). A jó hír, hogy a pénzügyeink tudatos kezeléséhez ma már számtalan olyan applikáció áll rendelkezésünkre, amelyekben nyomon követhetjük a költéseinket. Ráadásul, mivel ma már egyre többen használják az okostelefont fizetésre, akár azt is megoldhatjuk, hogy az egyes tranzakciók automatikusan könyvelve legyenek a házipénztár-appunkban.

A hasonló alkalmazások emellett hozzásegítenek anyagi céljaink eléréséhez is, mivel a legtöbb applikációban találunk valamilyen perselyfunkciót vagy olyan kitűzhető mérföldköveket, mint például a nyaralás vagy egy új tévé árának az összegyűjtése. Érdemes lehet körülnézni az úgynevezett neobankok környékén is, a hasonló applikációkkal ugyanis a hagyományos banki appokhoz képest rugalmasabban rendelkezhetünk a pénzünk felett, különféle célú megtakarításokat különíthetünk el, arról nem beszélve, hogy az egyes költéseink után még valamennyi pénzvisszatérítést (cashback) is kaphatunk, ami idővel szép summát eredményezhet a számlánkon.

Táplálkozás, diéta, fitnesz

Egyre jobban digitalizálódó világunkban az életünk egyre több területe válik számszerűsíthetővé, és nincs ez másképp az étkezéssel vagy épp a sportolással sem. Az egészséges táplálkozásunkért azzal tehetjük a legtöbbet, ha elkezdjük tudatosan számontartani a napi bevitt kalóriákat.

Az egészséges életmód másik fontos alapköve a rendszeres mozgás, amihez nem feltétlenül kell naponta konditerembe járnunk, már az is elég lehet, ha eleget sétálunk. Az okosórák és okoskarkötők segíthetnek ebben, de az újabb okostelefonok lépésszámlálói is teljesebb képet tudnak adni a napi fizikai aktivitásunkról. Az igazán tudatos felhasználók persze kombinálhatják is a táplálkozással és mozgással kapcsolatos információkat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki saját magukból.

Bár a „napi 8 pohár víz” fogyasztását propagáló cikkek tudományos hátterét már megcáfolták, kétségtelen, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel létfontosságú az emberi szervezet számára. Szerencsére ma már olyan applikáció is letölthető, amely rendszeresen figyelmeztet, hogy ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról. Ha pedig ennek következtében ránk törne a szükség, akad olyan applikáció is, amelynek segítségével megtalálhatjuk a legközelebbi nyilvános illemhelyet.

Közlekedés

A hatékony időbeosztást segíti, ha tiszátban vagyunk vele, hogy mikor mennyi idő alatt érjük el az aktuális úti célunkat. Legyen szó munkahelyről, iskoláról, bevásárlóközpontról vagy akár egy távolabbi célpontról, mindig jó, ha tudjuk, hogy mennyi ideig fog tartani az út, számíthatunk-e közben valamilyen akadályra, balesetre vagy forgalomterelésre.

Akkor is jól jön az okostelefon, ha nem saját autóval tervezünk közlekedni. Legyen szó akár közösségi közlekedésről, akár vasútról vagy távolsági buszról, ma már Magyarországon is elérhetőek az olyan applikációk, amelyekből tájékozódhatunk a menetrendről, sőt, akár arról is, hogy mikor érkezik a következő busz, metró vagy vonat.

Ha pedig közlekedés, nem mehetünk el a GreenGo kalkulátora mellett sem, mely tanulságos információkkal szolgálhat minden autótulajdonos, illetve autóvásárlást fontolgató felhasználó számára.

A Jövő Mobilitása Szövetség kutatása szerint ugyanis egy saját tulajdonú jármű az idő 96 százalékában áll, vagyis a kihasználtsága mindössze 3-4 százalékos. Ezzel szemben egy közösségi használatra szánt autó akár 6-12 saját tulajdonú járművet is ki tud váltani, tehát már fenntarthatósági szempontból is érdemes élnünk az autómegosztó szolgáltatás lehetőségeivel.

A GreenGo kalkulátora azonban még ennél is érzékletesebb statisztikákkal világít rá, hogy mennyit spórolhatunk – pénzben és időben egyaránt –, ha a közösségi autózást választjuk. A kalkulátor használata során pár, a személyes autóhasználatunkra vonatkozó adatot kell megadnunk, és máris látni fogjuk, hogy egy év alatt hány százezer forintot spórolhatunk meg, ha nem költünk milliókat egy saját tulajdonú járműre. A számításhoz a Green Premium díjcsomag költségeit veszik alapul, amely esetén olyan extra szolgáltatásokban is részesülhetünk, mint például a reptéri kedvezmény, az 50 százalékos napidíj, az ingyenes éjszakai parkolás és a szolgáltatásban elérhető legkedvezőbb percdíjak.

HVG