Világ: Tízezer dollárért árulta egy megölt izraeli katona fejét a Hamász egyik fegyverese

Világ: Tízezer dollárért árulta egy megölt izraeli katona fejét a Hamász egyik fegyverese

A katona édesapja hónapokig kutatta, mi történt a fiával.

Izrael háborúban

Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul, akikért cserébe palesztin foglyok szabadon bocsátását követelik. A fogolycseréket, a tűzszüneti megállapodást és a konfliktus más fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.

A Hamász fegyveresei október 7-én, a terrortámadás napján végeztek az izraeli tizedessel, Adir Taharral, akinek apja az izraeli Channel 14 nevű tévécsatornának nyilatkozott – írja a Times of Israel.

David Tahar elmondása szerint 19 éves fia egyike volt azoknak a katonáknak, akiket elsőként öltek meg a Gázai övezetből aznap betörő palesztin fegyveresek. A férfi akkor tudta meg, hogy fiát lefejezték, amikor a jeruzsálemi temetés előtt felnyittatta a koporsót. „Egy apának mindent tudnia kell a gyermekeiről” – magyarázta, miért akarta látni fia holttestét.

Az apa ezt követően minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy megtudja, hol van a fiú feje. „Nem volt könnyű, nem volt egyszerű” – mondta, hozzátéve, hogy napokat töltött a Hamász mészárlásait rögzítő videók megtekintésével. Végül talált a Telegramon egy CNN által közétett felvételt, amelyen a fia teste a feje nélkül látható.

Decemberben aztán egy elfogott Hamász-fegyveres elmondta a kihallgatásán, hogy megpróbálta eladni egy izraeli katona fejét tízezer dollárért, és részleteket is elárult arról, hogy hova rejtette a testrészt. Ekkor parancsot adtak egy izraeli elit egységnek, amely behatolt a megnevezett gázai helyszínre, ahol egy fagylaltozó fagyasztójában, egy zacskóban találták meg a fejet.

Az Izraelben elvégzett DNS-vizsgálatok kimutatták, valóban Adir Tahar fejét találták meg. A szörnyűségek ellenére az apa azt mondta, megnyugvást jelentett számára, hogy Adir fejét visszakapták, és végső nyugalomra helyezhette fiát.

(Nyitóképünkön Adir Tahar látható. Fotó: X / Israel Foreign Ministry)

HVG