Meghálálja az egészségünk, ha nem használunk szájvizet

Meghálálja az egészségünk, ha nem használunk szájvizet

A szájvíz felfrissíti a leheletet, eltávolítja az ételmaradékokat, és fehéríti a fogakat. Használata azonban elpusztíthatja a szájban lévő hasznos baktériumokat, és növelheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ez a betegség csendben öl, ha nem kezelik, szívbetegségekhez, szívrohamhoz, stroke-hoz, vesebetegséghez és demenciához vezethet.

A Londonban praktizáló tiktokker fogorvos, Dr. Sermed Mezher az egyik videójában figyelmeztetett a szájvíz használatának veszélyeire.

„Ne használjon szájvizet, az egészsége meg fogja köszönni! A szánk tele van milliónyi baktériummal, és bár az emberi száj koszosabb, mint egy kutya szája, nem mindegyik baktérium árt nekünk. Vannak köztük olyanok, amelyek egy nagyon fontos vegyi anyagokat termelnek, ha ezeket elpusztítjuk, ártunk az egészségünknek, és magas vérnyomás alakulhat ki” – mondta.

A fogorvos egy korábban készült tanulmányra hívta fel a figyelmet. A kutatásba 1000 embert vontak be, közülük körülbelül ötszázan használtak rendszeresen szájvizet, a másik felük egyáltalán nem. A vizsgálatok kiderítették, hogy a szájvizet használók esetében 12 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége – írta az Express.

Írta a Magyar Hírlap