A venezuelai elnök puccs előkészítésével vádolta meg a jobboldali ellenzéket

A venezuelai elnök puccs előkészítésével vádolta meg a jobboldali ellenzéket

MH/MTI
2024. január 20. szombat. 9:05
Frissítve: 2024. január 20. 9:10

A Bolivar tartományban pénteken tartott többezres nagygyűlés résztvevőihez intézett telefonos üzenetében Nicolas Maduro azt mondta, hogy „Venezuela az elnökválasztás időszakába lép, ám a zsoldos jobboldali ellenzék nem a választás folyamatába, hanem háborúba lép, hogy ártson az embereknek. Háborúra, terrortámadásokra készülnek.”

A venezuelai elnök arra figyelmeztetett továbbá, hogy a jobboldali ellenzék „puccskísérletre” készül, tiltakozásokat, zavargásokat provokál, és szabotálja az áramellátást és a közszolgáltatásokat. Hangsúlyozta: „készen kell állnunk a harcra, mint egy bokszolónak, két kézzel harcra készen”.

Nicolas Madurót 2018-ban választották újra az ellenzék által bojkottált szavazáson, de ezt számos külföldi ország nem ismerte el. 2019-ben az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség egy része Juan Guaídót, az ellenzék vezetőjét ismerte el, aki saját magát kiáltotta ki ideiglenes elnöknek.

Az ellenzék tavaly január végén megszüntette az ideiglenes elnökség intézményét arra hivatkozva, hogy az nem érte el a politikai változással kapcsolatos célkitűzéseit.

Egy ENSZ mellett működő szakértői bizottság még tavaly ismertetett jelentése szerint a hatóságok kizárnak több ellenzéki jelöltet az elnökválasztásból, és azzal vádolták a kormányt, hogy korlátozza az egyéni és kollektív szabadságjogokat, a jogvédők, a civil szervezetek, a szakszervezetek, a média és a politikai pártok munkáját.

Írta a Magyar Hírlap