„Nem gondolhatok rögtön győzelemre” – Marquez

„Nem gondolhatok rögtön győzelemre” – Marquez

Szombat este a Gresini Racing nyitotta a 2024-es MotoGP-s bemutatók sorát, így először láthattuk az új színekben a Repsol Hondát 11 év után elhagyó Marc Marquezt. Ezek a színek egyébként nagyban megegyeznek a ducatis szatellit gárda előző két idény során látott dizájnjával, a Hondát elhagyó Red Bull logói is csak a Marquez testvérek (hiszen Marc öccse, Alex mellé érkezik) sapkáin tűntek fel, a szürke-piros motorokon nem.

Ennél is fontosabb volt, hogy Marquez először beszélhetett hondás szerződése kötöttségei nélkül a Ducatiról és a Gresiniről. Ennek ellenére a hivatalos prezentáció utáni sajtóeseményen továbbra is igyekezett hűteni azok kedélyeit, akik arra számítanak, hogy a nyolcszoros világbajnok egyből favorit lesz a GP23-as – azaz a tavalyi verziójú – Ducatira felpattanva:

motogp-marquez-gresini-1

„Egy dolog a várakozás, egy másik a hozzáállás. Természetesen úgy állok hozzá, hogy gyors legyek a versenypályán, s ha gyorsabb tudok lenni az első teszten, megpróbálok az lenni. De egy másik dolog, hogy hogyan viszonyulnak a várakozások a valósághoz.”

„Nyilvánvaló, hogy óriásiak az elvárások az emberek oldaláról. De az én feladatom az, hogy elfelejtsem ezeket és csak próbáljak dolgozni a garázsban, mivel nyugodtnak kell maradnom, főleg az elején. A nyugodtság nem azt jelenti, hogy nem leszek gyors. Természetesen gyors akarok lenni, de nem tehetek úgy, hogy azt gondolom, hogy egyből a győzelemért fogok harcolni, hiszen az előző négy év rémálom volt számomra. Az utóbbi két évben futamot sem tudtam nyerni.”

Meg kell jegyezni, hogy 2022-ben Enea Bastianini szintén előző évi Desmosedicin, gresinis színekben tudott futamokat nyerni és világbajnoki bronzérmet szerezni, míg tavaly Fabio di Giannantonio is győzött egyszer, a VR46-nál szintén korábbi technikát használó Marco Bezzecchi pedig szintén többször is elsőként ért célba és Bastianinihez hasonlóan harmadik lett az összetettben.

Marquez ugyanakkor azt is elmondta, hogy arra számít, hogy a tavalyi két világbajnoki aspiráns, a gyári Ducatit erősítő címvédő Francesco Bagnaia és a pramacos kihívója, Jorge Martin az elején biztosan gyorsabb lesz a GP24-es motoron: 

motogp-marquez-gresini-2

„Egy olyan motorra ülök fel, amelyen főleg két versenyző, Bagnaia és Martin, már két évet eltöltöttek, és sok futamot és bajnokságokat nyertek vele. Úgyhogy ők rendkívül gyorsak, és a 2024-es motor lesz alattuk. Mondhatjuk, hogy ugyanaz a motor, szóval nem érkezhetek meg úgy ide, hogy úgy teszek, hogy ugyanazon a szinten leszek, vagy legalábbis nem lenne normális dolog, ha egyből ugyanazon a szinten lennék.”

Marquez sokszor kihangsúlyozta az átigazolása bejelentése óta, hogy az elsődleges célja, hogy újra élvezze a motorozást, amire az előző években a Hondánál nemigen volt módja – főleg úgy, hogy több esztendő után először volt most végre nyugodt, sérülés- és komplikációmentes téli felkészülési időszaka. A fentiekben szintén csitítani igyekezett az elvárásokat, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne akarna versenyképes lenni:

„Sokszor elmondtam, most is elismétlem: azért vagyok itt, mert úgy érzem, van esélyem és vagyok olyan szinten, hogy a top 5-ös helyezésekért harcoljak. Nem mondhatom azt, hogy a bajnokságért fogok harcolni, ahhoz sok területen extrát kell nyújtanod.”

„De továbbra is úgy érzem, harcban lehetek az első öt-hat helyezésért. Úgyhogy ezt az irányt választottam, hogy meghosszabbítsam a karrierem. Nyilván egyszerűbb lett volna a Hondánál maradni: kisebb nyomás, nagyobb összeg a bankszámlámon, de nem ez a cél.”

motogp-marquez-gresini-3

A 31. életévét néhány hét múlva betöltő spanyol elmondta: természetesen más stílust igényel a Ducati, már nem tudja a Honda még tavaly is meglévő kanyarbejárati erősségeit kihasználni, s főként arra kell ráéreznie, hogyan tudja kiaknázni a Desmosedici extra motorerejét és tapadását a kanyarkijáratokon és kigyorsításokon.

Marquez mindenesetre novemberben a valenciai teszten negyedik leggyorsabbként zárt, amivel sokakat egyből lenyűgözött, de azért megjegyezte: a spanyol helyszínen mindig gyors szokott lenni, így kíváncsibb lesz, hogyan fog teljesíteni a gyengébb pályájának számító Sepangban és Katarban, ahol a két februári tesztet rendezik majd.

„A valenciai teszten nyugodt voltam, hiszen csak egy motor állt a garázsomban, így mondták, ha bukok, akkor vége a tesztnek. Szóval lépésről lépésre próbáltam ráérezni a motorra. Valenciában simán motoroztam, de még nem tudjuk, hogy ilyen lesz-e a stílusom. Az első teszten ismeretlen beállítással mentem, azt kértem, hogy csak állítsák be a motort, ahogy a többieknek szokták, mert alkalmazkodnom kell. Csak apróságokhoz nyúltak, hogy magabiztosabb legyek a motor elejével, de simán motoroztam, mert még nem éreztem késznek magam arra, hogy agresszív legyek és a motor határait keressem.”

Marquezt legközelebb az említett két teszten láthatjuk a Gresini Ducati nyergében: Malajziában február 6-tól 8-ig, a március 10-i évadnyitó helyszínén február 19-én és 20-án fog körözni a MotoGP-mezőny.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán! 

[embedded content]

formula.hu