Mindenki olasznak hiszi pedig magyar, és a világ 140 országában segít az embereknek napról napra

Mindenki olasznak hiszi pedig magyar, és a világ 140 országában segít az embereknek napról napra

Van ami már közhelyszámba megy, mint a C-vitamin, a kézmosás vagy a Rubik-kocka, de a sor sosem szakad véget, gondoljunk csak a friss Nobel-díjasainkra, Karikó Katalinra és Krausz Ferencre, akikre most joggal lehet büszke az egész ország.

Bár szomorú, hogy sokan közülük a szülőföldjüktől távol érték el sikereiket, most inkább próbáljuk meg a történet pozitív oldalát figyelni. Létezik egy ital, amely számos ember mindennapi rutinjának szerves részévé vált, és olyakor-olykor olyan, mintha az életünket mentenék meg vele.

Ezt az italt pedig úgy hívják, hogy kávé. Presszó kávé.

Illy Ferenc (később Francesco Illy) a világhírű Illy Coffee alapítója és egyben a kávézólánc magyar származású géniusza. 1892-ben Temesváron született, és az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia katonájaként szolgált a harctéren, még kitüntetéseket is szerzett Doberdónál tanúsított hősiességéért. A háború végeztével viszont Triesztben találta magát, az olasz kávénagyhatalom központjában, ahol az egyik kávéüzem alkalmazottjaként kezdte pályafutását.

Illy megfigyelte, hogy a frissen pörkölt kávé sokkal népszerűbb, de a frissesség megőrzése nagy kihívást jelentett, ezért előállt a vákuumcsomagolás ötletével. Ezt az elvet Illy alkalmazta először a kávécsomagolásban, egy speciális, lezárt fémdobozokban tárolta az értékes szemeket.

Később megalapította saját kávézóláncát, az Illy Coffeet, és 1933-ban szabadalmaztatta a forró gőzzel működő eszpresszógépet, az illettát.

Illy nemcsak a vállalkozásban, hanem a kávézás tudományában is nyomot hagyott. Fia, Illy Ernő, vegyészmérnökként foglalkozott a kávéval, és Triesztben létrehozta a világ első kávéegyetemét, az Università del Caffét. A családi vállalkozás napjainkban is fennmaradt, és az unokák vezetik az Illy Coffee birodalmát.

Illy Ferenc, a magyar veterán, tehát nemcsak a kávéiparban, hanem a kávézás tudományában is maradandót alkotott. Az általa kifejlesztett vákuumcsomagolás és az Illetta eszpresszógép világszerte forradalmasította a kávéfogyasztást. A világ számos nagyvárosában ma is megtalálható az Illy kávé, amely az ő örökségének köszönhetően vált az egyik legismertebb és legkedveltebb márkává a világon.

Írta a Magyar Hírlap