Élet+Stílus: Ennek a 12 éves fiúnak nagyobb az IQ-ja, mint Einsteinnek, pedig nem is készült a tesztre

Élet+Stílus: Ennek a 12 éves fiúnak nagyobb az IQ-ja, mint Einsteinnek, pedig nem is készült a tesztre

Édesapja elmondása szerint kicsit könnyűnek is találta.

Egy 12 éves devoni iskolás, Rory Bidwell a Cattell III-B teszten elérte a 162-es, maximális pontszámot – annak ellenére, hogy édesapja elmondása szerint nem is készült rá – ezzel pedig megdöntötte Albert Einstein eredményét.

Édesapja, James Bidwell a Sky Newsnak elmondta, hogy a család első reakciója a pontszámra az volt, hogy „ez egy nagy szám, de mit is jelent ez valójában?”. Egy kis guglizás után kiderült, hogy Einstein és Stephen Hawking IQ-ja is 160 körüli volt. Bidwell ekkor kezdett rájönni, hogy ez „valóban lenyűgöző eredmény”. „Mindig is tudtuk, hogy hihetetlenül okos fiú. Ez most csak kontextusba helyezi a dolgot” – tette hozzá a fiú apja.

A kétórás tesztet két héttel a tizenkettedik születésnapja után írta meg Exeterben, napokkal később pedig Mensa-tagnak választották. A Mensa egy nemzetközi egyesület, melynek célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú, pontosabban a Mensa által elfogadott intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. A Mensa-tagok nagyjából a lakosság 2 százalékát teszik ki.

„Amellett, hogy Rory hihetetlenül intelligens, nagyon sportos és egy teljesen normális 12 éves. Abban mindenki biztos lehet, hogy nem kvantumfizikát tanul és közben teázik. Inkább a PlayStation-je előtt ül és Fortnite-ozik, mi meg kiabálunk vele, hogy a parkban focizzon a haverjaival. Egyszerűen hihetetlenül tehetséges” – mesélte a fiú apja.

HVG