Tech: Az iPhone-oknál csúnya karcolódás lett a vége – mi lesz most, hogy a Samsung is a titánra váltott?

Tech: Az iPhone-oknál csúnya karcolódás lett a vége – mi lesz most, hogy a Samsung is a titánra váltott?

A Samsung az idei Galaxy S csúcsmodelljeinél van, amivel mindenkit megelőzött (mesterséges intelligencia a telefonban), és van, amit korábban már megtett az Apple is a saját modelljein. Kérdés, jobb lesz-e ez utóbbi területen a Samsung, mert bizony az Apple itt nem remekelt annyira.

Az iPhone 15-ök tavaly szeptemberi bemutatójának egyik érdekes mozzanata volt, amikor kiderült, hogy az Apple titánra vált, azaz titánba, egy prémium anyagba csomagolja az iPhone 15 Prót és a 15 Pro Maxet, azaz az alumínium, illetve a rozsdamentes acél keret helyére titán ötvözet kerül. Ez – a gyártó szándéka szerint – nemcsak exkluzív küllemet ad a telefonnak, hanem tartósságot és kényelmet is (ugyanis a telefonok rendkívül könnyűek lettek). A másik fordulat annak bejelentése volt, hogy az Apple – a fenntarthatóságra gondolva – leáll a bőrtokokról és a bőr kiegészítőkről, és egy új szövettel, a FineWovennel rukkolt ki. Ez 68 százalékban újrahasznosított fogyasztói hulladékból készül, és jelentősebb kevesebb szén-dioxid-kibocsátással lehet előállítani, mint a bőrt.

A napokban egy másik nagyágyú, a Samsung is bemutatta immár az idei évre szánt csúcsmodelljeit, a Galaxy S24 család tagjait. Másmilyen telefonokról van szó, mint az iPhone-ok, azonban a bemutatón voltak igencsak hasonló, a fenntarthatóságot célzó mozzanatok. Ez üdvözlendő, ám ahogy arra a ZDNet is felhívta a figyelmet: érdemes szem előtt tartani, hogy az Apple említett újdonságai nem egészen úgy sültek el, ahogyan azt Cupertinóban remélték.

De miről is van szó? Nem sokkal azután, hogy az Apple piacra dobta a titánvázas iPhone 15 Prókat, a felhasználók felfigyeltek arra, milyen könnyen karcolódnak. Ha bármilyen, nem Natural Titanium színnel színezett iPhone-t használt valaki tok nélkül, alapvetően garantált volt, hogy a bevonat gyorsan kopást és elhasználódást mutat, felfedve az alatta lévő világosabb titán anyagot. A szerkesztő szerint ebben nem teljesen a PVD rétegezés a hibás, sokkal inkább az Apple által választott sötétebb színű keretek a problémásak.

A FineWoven esetében a termék kivitelezése volt a probléma, ugyanis az anyag, amiből a tokok készülnek, hajlamos a karcolásokra és a foltok gyűjtésére. Ha rácsöppennek bizonyos ételek és italok, eltávolíthatatlan nyomot hagynak rajta. Szó, ami szó, sokak számára csalódást okozott ez az újdonság.

A ZDNet egyik munkatársának is nagy csalódást okozott a FineWoven tok

© ZDNet/Jason Hiner

A problémák felismerése azt is jelentheti, hogy a Galaxy S24 Ultránál a Samsung kijavíthatja az Apple hibáit. Említésre méltó például a cég választotta titánkeret-színek. A Titanium Black (titánfekete) mellett minden más színárnyalathoz világos tónusú oldalkeret illett, és ezt az eszközök meg is kapták. A Samsung még a sötétebb Titanium Violet (titánlila) színnél is az oldalsó arany díszítést választotta. Ha világosabb festéket visznek fel a titán anyagra, akkor remélhetőleg a karcolások kevésbé lesznek észrevehetők a Galaxy S24 Ultrán, mint az iPhone 15 Prón, bár ez majd a használat során fog kiderülni.

© Samsung

Ahelyett pedig, hogy valódi bőr tokjait valami egészen másra cserélné, a Samsung egy új „vegán” bőrtokot kínál a Galaxy S24 sorozathoz.

© Samsung

Bár valószínűleg nem olyan fenntartható a gyártása, mint az Apple FineWoven tartozékának, azonban a vállalat közlése szerint ez a bőrtokot a bolygó érdekeit szem előtt tartva tervezték, legalább 30 százalékban újrahasznosított hozzávalókból készül, minimum 3 százalék bioalapú anyagot is tartalmaz és bíznak abban, hogy igen tartós lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG