Élet+Stílus: Kezet fogott az orosz ellenfelével, majd kénytelen volt bocsánatot kérni az ukrán teniszező

A fiatal ukrán teniszező bocsánatot kért, és azt mondta, mélységesen sajnálja a történteket.

Kotliar édesapja, Konsztantyin Kotliar közleményben védte meg a lányát, aki szerinte nem gondolkodott tisztán, és a verseny nagy nyomása alatt automatikusan kezet fogott az ellenfelével. „Még csak 16 éves, és nincs igazi tapasztalata az olyan nagy versenyeken, mint amilyenek a profi tenisz csúcsát jelentő Grand Slam-tornák” – érvelt az apja.
Az orosz–ukrán háború kitörése óta egyfajta íratlan szabályként az ukrán sportolók nem gratulálnak orosz és fehérorosz ellenfeleiknek, miközben otthon egymásnak feszülnek a hadseregeik. Az ukrán sportolók részéről ez egyfajta állásfoglalás a háborúról.
A 16 éves ukrán teniszezőt, Jelizaveta Kotliart legyőzte az orosz Vlada Mincseva az Australian Openen, ami után Kotliar reflexszerűen kezet fogott az ellenfelével. Csakhogy ezzel a gesztussal azonnal vitát váltott ki Ukrajnában, még a saját teniszszövetsége is kritizálta őt.

Az orosz–ukrán háború idén is beárnyékolja az Australian Opent.

Korábban a 28. kiemelt ukrán Leszja Curenko azt mondta, hogy a kézfogás mellőzése jelképe lett a sportolók tiltakozásának az Ukrajna ellen 2022 februárjában háborút indító Oroszország ellen. „Ez újabb emlékeztető arra, hogy háború van az országomban” – fogalmazott.
Az Ukrán Teniszszövetség „kellemetlen incidensnek” nevezte az esetet, és megismételte azt az álláspontját, hogy „az ukrán teniszezők nem fognak kezet az agresszor országok képviselőivel”.

Írta a HVG