Mi történne, ha a Föld megszűnne tovább forogni?

Mi történne, ha a Föld megszűnne tovább forogni?

Nem valószínű, hogy a Föld teljesen meg fog állni. Ez csak akkor történhet meg, ha az ellenkező irányból ugyanekkora erő éri.

Amennyiben egyszercsak megállna a Föld forgása, akkor a nappali és éjszakai ritmus megszakadna. Ennek következtében akár fél évbe is beletelhet, mire a Föld másik végét érné a Nap. A nappalok is sokkal melegebbek lennének, míg az éjszakák sokkal hűvösebbek.

Az emberi szervezetre is kihatással lenne ez a változás. Az egész alvás-ébrenlét ciklus elveszítheti a mintáját. Hosszú távon ez számos folyamatot befolyásolhat a szervezetben, például a hormonkiválasztást, az energiaanyagcserét és a testhőmérséklet szabályozását is.

Ha bolygónk megáll a forgás, a mágneses mező védelme megszűnik, és ezek a káros sugarak eljuthatnak a Föld felszínére, és hatással lehetnek az emberek egészségére.

Továbbá a Föld mágneses mezeje segít eligazodni a vonuló madaraknak, és e nélkül a madarak eltévedhetnek, amikor új célállomásra utaznak.

Ráadásul az egyenlítőn akár nyolc kilométerrel lenne magasabb a vízszint, ha megszűnne a forgás.

Ha a Föld megáll, a vizet itt tartó erő is megszűnik. Ezért a víz a sarkok felé vándorol, így az Egyenlítő körül úgy sétálhatunk, hogy nem látunk vizet.

Az egyenlítő lényegében egy szárazföldi sáv lenne, amely elválasztja az északi és a déli óceánt.

Írta a Magyar Hírlap