Tech: Az utolsó pillanatban egy magyar csillagász vette észre az aszteroidát, ami felrobbant Berlin felett

Tech: Az utolsó pillanatban egy magyar csillagász vette észre az aszteroidát, ami felrobbant Berlin felett

A Piszkéstetői Obszervatóriumban fedezte fel Sárneczky Krisztián csillagász azt az aszteroidát, amely mindössze néhány órával később már be is lépett a Föld légkörébe.

A történelem során csupán nyolcszor fordult elő, hogy csillagászok már csak akkor fedeztek fel egy aszteroidát, amikor az már csak néhány órára volt attól, hogy a Föld légkörébe lépjen. A nyolcadik január 21-én robbant fel Berlin felett, felfedezője pedig egy magyar csillagász.

A január 21-én hajnalban a Föld légkörébe belépő égitest valójában nem volt veszélyes a bolygónkra, a légkörben azonnal tűzgömbbé változott. Ilyesmi nem ritka, évente néhány alkalommal látni ilyen jelenséget, ám a felfedezése mégis egyedülálló, ugyanis három órával a becsapódás előtt lehetett csak észlelni.

A 2024 BXI objektumot Sárneczky Krisztián detektálta a Piszkéstetői Obszervatóriumban. A Live Science azt írja, a kozmikus kőzetet a csillagvizsgáló 60 cm átmérőjű Schmidt-teleszkópjával sikerült azonosítani. Nem sokkal a felfedezése után a NASA pontos előrejelzést adott arról, hogy mikor és hol fogja eltalálni a Földet.

Egy lipcsei térfigyelő kamerának sikerült is megörökítenie a 2024 BXI-t, és azt, ahogy néhány másodper alatt fel-, majd eltűnik az égbolton. Denis Vida, a kanadai Western University meteorfizikusa szerint az objektum 1 méter széles volt, és Berlintől nagyjából 50 km-re nyugatra robbanhatott fel.

Sárneczky neve nem először bukkan fel a hírekben, korábban ő volt az, aki felfedezte a La Manche csatorna felett felrobbant aszteroidát, róla nevezték el 2022 első felfedezett üstökösét, és hozzá kapcsolódik a Földhöz közel merészkedő aszteroida, a 2022 FD1 felfedezése is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG