Életet menthet az új műtéti eljárás

Életet menthet az új műtéti eljárás

Óriási lépés történt a transzplantáció megújítása felé, hogy a világon első alkalommal keringettek sertésmájon keresztül emberi vért. Ezzel ugyanis tovább tudnak várni majd a donorszervre azok a betegek, akiket csak a májátültetés menthet meg – számolt be az IFL Science a Pennsylvaniai Egyetem új, kísérleti eljárásról a hazipatika.com.

Az állat szervét arra lehet felhasználni a jövőben, hogy támogassa a transzplantációra váró betegeket.

A szervátültetés a 20. századi orvostudomány egyik legnagyobb áttörése, sajnos azonban nincs elég szerv a kereslet kielégítésére, így van, akinek éveket várnia egy donorra. A sertésmájjal végzett sikeres kísérlet most kreatív új megoldáshoz vezethet.

A kutatók egy nemrég elhunyt emberi donor vérének felhasználásával végezték el az eljárást, amely a transzplantáció előszobája lehetne. Életben tartaná ugyanis a betegeket, amíg nem találnak számukra megfelelő donorszervet.

A kísérlet tavaly decemberben zajlott, a férfi keringési rendszerét és légzését mesterségesen tartották fenn, miután az orvosok megállapították nála az agyhalált. A perfúzió során fenntartották a vér keringését, a férfi saját máját mindvégig a helyén tartották, a sertésmájat viszont a testén kívül csatlakoztatták a keringési rendszeréhez – írja a lap.

Írta a Magyar Hírlap