Súlyos börtönbüntetést kapott Darja Trepova, aki pokolgépet rejtő szobrot adott egy haditudósítónak

Súlyos börtönbüntetést kapott Darja Trepova, aki pokolgépet rejtő szobrot adott egy haditudósítónak

MH/MTI
2024. január 25. csütörtök. 17:50

Ez a legsúlyosabb büntetés eddig, amelyet a szovjet idők óta Oroszországban nő kapott. Az eddigi rekord 25 év volt.

Letöltendő életfogytiglani büntetés az országban a hatályos jogszabályok értelmében nőre nem szabható ki.

Az elítélt azt vallotta, hogy nem tudott a Tatarszkijt ábrázoló mellszoborba rejtett bombáról. A 26 éves Trepova védelme közölte, hogy fellebbezni akar az ítélet ellen.

Az ügyészség szerint a robbanószerkezetet Trepova élesítette be, a detonációt pedig távirányítással egy észt SIM-kártya segítségével hajtották végre.

A nyomozás megállapította, hogy Trepova április 2-án Ukrajna területén lévő személyek utasítására adott át egy robbanószerkezetet rejtő szobrocskát Tatarszkijnak egy Szentpétervár központjában lévő kávézóban. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság szerint a Tatarszkij likvidálását célzó akciót az ukrán különleges szolgálatok tervelték ki, a végrehajtáshoz pedig a szabadságvesztésre ítélt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvánnyal (FBK) együttműködő „ügynököket” vontak be. Trepova az alapítvány támogatója volt.

A bíróság csütörtökön Dmitrij Kaszincevet egy év 9 hónap börtönbüntetésre ítélte, amiért a lakásán rejtegette Trepovát, aki a merényletet követően megpróbált külföldre szökni.

A pokolgépes terrortámadás 21 sebesültje január 19-én egy több mint 41 millió rubeles erkölcsi és vagyoni kártérítési igényt nyújtott be Trepova ellen a bíróságon. Tatarszkij anyja 15 millió rubelre tart igényt (mintegy 60 millió forint).

A 40 évet élt Vladlen Tatarszkij a donyecki régióban, Makijivkában született. Ukrajnában fegyveres rablásért ítélték el. A Donyec-medencei harcok kezdete után megszökött az őrizetből, és a „Donyecki Népköztársaság” oldalán részt vett a harcokban, majd néhány évvel később Moszkvába távozott, ahonnan az Ukrajna elleni háború megindítása után haditudósítóként tért vissza. Telegram-csatornájának mintegy félmillió előfizetője volt. Az orosz elnök posztumusz Bátorságrenddel tüntette ki.

Írta a Magyar Hírlap