Tech: Ütős funkció jön a Gmailbe

Tech: Ütős funkció jön a Gmailbe

Hamarosan bekerül a Gmail androidos alkalmazásába, idővel mindenki számára elérhetővé válhat az a mesterséges intelligencia, amely megérti az emberi beszédet, és a felhasználó szóbeli elmondása alapján parancsra ír e-maileket.

A Google még tavaly mutatta be a Gmail új, mesterséges intelligenciára támaszkodó funkcióját. A Help me write nevű eszköz – amely egyelőre csak néhány felhasználó számára érhető el a Workspace Labs program keretein belül – lényege, hogy a felhasználó írásban adhat parancsot az MI-nek, hogy az fogalmazzon meg egy levelet helyette.

Ez elsősorban azoknak érdekes, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek írásban kommunikálni. A rendszer képes arra, hogy létrehozzon egy meghívó levelet egy eseményre, vagy épp megfogalmazzon egy jelentkezést egy állásinterjúra.

A jelek szerint a Google továbbgondolta a funkciót: létrehozott egy újabbat, amellyel már nem gépeléssel, hanem élő beszéddel adhat utasítást a felhasználó az MI-nek a levél megírására – szúrta ki a TheSpAndroid. A Draft email with voice nevű funkció első körben szintén a kísérleti fejlesztések próbálgatására szolgáló Workspace Labsben vált elérhetővé.

A két funkciót az androidos Gmail alkalmazásában építették be, így a használatához egy-egy gombot hozott létre a Google, amit a telefon virtuális billentyűzete fölé helyezett el. Erre elég csak rányomni, és begépelve, vagy az élő szó segítségével utasíthatjuk az MI-t a feladat elvégzésére.

A létrehozott szöveget természetesen nem küldi el azonnal a Gmail, így azt a megírás után még szerkesztheti a felhasználó.

A két fejlesztés jól mutatja, milyen irányba tervezi elvinni a szolgáltatását a Google, és arra is rámutat, a jövőben milyen típusú funkciókkal bővülhet ki más szolgáltatása – például a Dokumentumok vagy a Táblázatok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG